Újabb bizonyítékok a ftalátok egészségkárosító hatásáról
Újabb bizonyítékok a ftalátok egészségkárosító hatásáról

Az Egyesült Államokban évi 91-107 ezer korai halálozáshoz járulhatnak hozzá a mindennapi fogyasztási cikkekben jelenlévő ftalátok egy friss kutatás eredményei szerint.

Az Environmental Pollution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében a legmagasabb volt a ftalátok szintje, nagyobb volt a bármilyen okból (de különösen a szív- és érrendszeri megbetegedés miatt) bekövetkező halálozás kockázata – írja a telex az CNN cikke alapján.

Ez azért is rossz hír, mert a ftalátok elég nagy mennyiségben vesznek körbe minket. Fellelhetők többek közt élelmiszer-tároló edényekben, kozmetikai cikkekben, parfümökben és gyermekjátékokban is, de ezeken túl is, szinte az élet minden területén jelen vannak.

Ez a tanulmány tovább bővíti a műanyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról szóló egyre növekvő adatbázist, és újabb a közegészségügyi, üzleti érveket jelent a műanyagok használatának csökkentése vagy megszüntetése érdekében.

– mondta Dr. Leonardo Trasande a tanulmány vezető szerzője

Korábbi kutatások szerint a ftalátok a szervezet hormontermelését is befolyásolják, fejlődési rendellenességeket, reproduktív, agyi és immunrendszeri problémákat okozva. Ezek mellett a gyermekkori elhízással, asztmával, szív- és érrendszeri problémákkal és rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták már ezeket az anyagokat.

Bár a mostani kutatás inkább csak összefüggésekre mutat rá, és nem szolgáltat perdöntő bizonyítékokat, az biztos, hogy egy potenciálisan mérgező vegyi anyagról beszélünk, amit jobb lenne mellőzni. A kutató azt javasolja azoknak, akik tartanak a ftalátoktól, hogy főzzenek minél többet maguknak előre csomagolt ételek fogyasztása helyett, és próbáljanak meg minél kevesebb műanyag dolgot használni.

Különösen érdemes odafigyelni az ételeknél, melyek elkészítéséhez és fogyasztásához lehetőleg ne használjunk műanyagot. Fontos továbbá, hogy semmiképp se tegyünk ételt a mikróba műanyag dobozban, illetve a dobozokat ne mossuk mosogatógépben, mert a hőhatástól könnyebben kijutnak az anyagból a ftalátokhoz és a szintén hormonrendszer-romboló BPA-hoz hasonló összetevők.

search icon