Újragondolja kibocsátáscsökkentési tervét Dél-Korea
Újragondolja kibocsátáscsökkentési tervét Dél-Korea

A jelenleg még a szénre támaszkodó ország a megújulók felé szeretne nyitni, ezzel párhuzamosan pedig közel duplájára emelné a 2030-ra tervezett kibocsátáscsökkentési célját.

Az kormányon lévő Demokrata Párt javaslata szerint 2030-ig a korábbi 24,4% helyett 40%-al csökkentenék a szén-dioxid kibocsátást a 2017-es szinthez képest. Szong Jonggil, a párt vezetője szerint a korábbi cél „abszolút alacsony a fejlett országok vállalásaihoz képest”.

Legalább 40%-os kibocsátáscsökkentési célt kell meghatároznunk és azt a következő 8 évben el is kell érnünk.

– mondta szerdai parlamenti beszédében Szong

Az elképzelések szerint a módosított nemzeti klímatervet a novemberi glasgow-i klímacsúcsig véglegesítik.

Ezzel együtt sokak szerint még ez a terv sem elég ambiciózus. A Climate Analytics nevű szervezet jelentése szerint az országnak legalább 59%-os csökkentést kellene végrehajtania 2030-ig, hogy a párizsi egyezmény céljaival összhangban maradjon.

Ezen felül az egykori kistigrisnek 2029-ig fokozatosan le kellene állítani szénerőműveit. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen Dél-Koreában jelenleg még meghatározó szerep jut a szénnek. Az ország teljes villamosenergia-termelésének 40%-át nyerik az erősen szennyező energiaforrásból és egyelőre nem is határoztak meg céldátumot a szénerőművek kivezetésére.

Sőt a Global Energy Monitor nevű szervezet szerint Dél-Korea azon kevés ország között van, ahol jelenleg is építés alatt állnak új szénerőművek. Ezzel együtt a mostani javaslat talán új fejezetet nyithat a szénenergiához való hozzáállásban.

Ehhez persze arra is szükség lesz, hogy a most még csupán az energiatermelés 7%-át kitevő megújulók aránya drasztikusan emelkedjen. Egyes számítások szerint a megújuló kapacitásoknak 2030-ig 7-szeresére, 2050-ig pedig 20-szorosára kellene emelkednie az országban, hogy a párizsi céloknak megfelelhessenek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(climatechangenews)

search icon