Haladéktalanul el kellene hagynunk a szenet

Haladéktalanul el kellene hagynunk a szenet
Haladéktalanul el kellene hagynunk a szenet

Az Egyesült Királyság illetékesei szerint a világnak azonnal fel kellene hagynia a szén használatával és legkésőbb 2040-ig be kellene fejezni a benzin üzemű autók gyártását.

A fél év múlva megrendezésre kerülő glasgow-i klímacsúcsot elnöklő brit Alok Sharma tegnap ismertette terveit a konferencia sikerességének érdekében, ebben pedig nagyon komoly célokat fogalmazott meg.

Szerinte ha életben akarjuk tartani a párizsi egyezményben meghatározott 1,5 fokos célt, akkor az országoknak fel kell hagyniuk az erdőirtással, le kell állítaniuk a szénerőműveiket és lassan nemet kell mondaniuk az új benzin üzemű autók forgalomba állítására.

Ez már csak azért is igen fontos, mert a legtöbb tudós szerint a 1,5 fokos cél az egyetlen, amivel elkerülhető lenne a szélsőséges hőmérséklet-emelkedés, a gleccserek elolvadása vagy épp a korallzátonyok megmenekülése.

Ha most nem cselekszünk, akkor a tudomány mai állása szerint a negatív hatások gyakoribbak és brutálisabbak lesznek. Olyan globális katasztrófának leszünk tanúi, amilyet még nem látott a világ. Ezért pedig teljesen jogosan vonnak majd felelősségre minket a jövő generációi.

Sharma arról is beszélt, hogy az elmúlt évtized volt a legforróbb valaha és még ebből is kiemelkedik a tavalyi év. A globális hőmérséklet-emelkedés pedig mára elérte az 1,2 fokot.

Ennek nyomán Sharma szerint minden országnak célba kell vennie a nettó nulla kibocsátást, melyet legkésőbb 2050-ig el is kell érni, de mindezt úgy, hogy már a jelen évtized végére is ambiciózus vállalásokat tesznek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Independent)

search icon