Tematikus vadmacskanap a Budakeszi Vadasparkban
Tematikus vadmacskanap a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő, az Örökerdő Alapítvány és a CoffeeRun csapata ismét összefogott, hogy 2024. június 1-jén, szombaton megrendezzék az V. „Fuss, Forest! – A nagy vadmacskaküldetés” jótékonysági futóversenyt, melynek célja a Vadmacska Fajmegőrzési Program támogatása és népszerűsítése. A futóverseny mellett rengeteg programmal készülnek a szervezők és a meghívott szervezetek, hogy szélesebb körben megismertessék a Vadmacska Fajmegőrzési Programot és népszerűsítsék a felelős macskatartást.

Az eseményen a Vadmacska Fajmegőrzési Programot és annak eddig elért eredményeit a Budakeszi Vadaspark munkatársai interaktív módon mutatják be. A Pilisi Parkerdő kollégái az örökerdő gazdálkodást játékosan, terepasztal segítségével ismertetik, így a vadmacska élőhelyét biztosító módszerbe is betekintést kaphatnak az érdeklődők.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a nemzeti park szerepvállalásáról mesélnek a Vadmacska Programban. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai megtanítják, hogyan különböztethetjük meg a házi macskát a vadmacskától, a DO AS I segítségével pedig saját macskáink tanítási módszereit ismerhetjük meg. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a Vadonleső programjával érkezik az eseményre, amely által a 2024-es év emlősét, a vadmacskát mutatja be. A Budakeszi Vadasparkban két vadmacska kandúr él, Félix és Szilveszter, akikkel a látogatók is találkozhatnak.

Vadmacska Fajmegőrzési Program

A Vadmacska Fajmegőrzési Program a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében indult, célja a vadmacskák (Felis silvestris) genetikai tisztaságának megőrzése és természetes élőhelyeik védelme. A program keretében rendszeres kutatások és monitoring tevékenységek zajlanak, melyek eredményeiről Burányi Virág, a Budakeszi Vadaspark tudományos referense és vezető trénere több kutatóval közösen egy nemrégiben publikált tudományos tanulmányban számolt be.

A Biological Conservation folyóiratban jelent meg az az egyedülálló publikáció, amelyet az ELTE Etológia Tanszék, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, valamint a Budakeszi Vadaspark kutatói közösen jegyeznek. A tanulmányból kiderült, hogy bár a hazánkban élő macskatartók ismerik, ennek ellenére mégsem gyakorolják a felelős macskatartás elveit, további veszélybe sodorva ezzel a fokozottan védett vadmacskákat. A rejtőzködő életmódot folytató kistestű macskaféle ragadozó – a vadmacska – napjainkra szinte teljesen eltűnt Európa országainak jelentős részéből, aminek okai elsősorban az élőhelyek feldarabolódása és átalakulása, valamint az országúti elütések.

Emellett a vadmacskát veszélyezteti egy kevéssé ismert, de annál jelentősebb veszélyforrás: a szabadon kóborló, elvadult házi macskák. Ezek a megunt, vagy gazda nélkül élő házi kedvencek komoly táplálék-konkurensei a vadmacskának, azaz ugyanúgy kisebb madarakra, rágcsálókra vadásznak. A házi macska képes hibridizálódni – azaz keveredni – a vadmacskával, ami utóbbi genetikai állományának feloldódását okozza. Szerencsére hazánkban a vadmacska még jelentősnek mondható populációval rendelkezik, de ennek nagyrésze az ember által erősen bolygatott, feldarabolódott élőhelyeken kénytelen boldogulni.

Fotó: Canva

Kutatási eredmények

A most megjelent, átfogó kutatás során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a magyarok milyen ismeretekkel rendelkeznek a vadmacskákat érintő veszélyekkel és a felelős macskatartási szokásokkal kapcsolatban, és mindezekhez képest milyen elvek szerint tartják saját macskáikat. A közel 1.300 válaszadóból 1.000 macskatartó megkérdezésével zajlott a kérdőíves felmérés, amely számos aggasztó jelenségre világított rá. Kiderült például, hogy a legtöbb válaszadó szerint a vadmacskákat fenyegető tényezők közül pont a házi macska által jelentett veszély a leginkább elhanyagolható.

Sokan a házi macskát még mindig „fogyóeszköznek”, ház körüli egerészőnek gondolják és többen semmit nem tesznek a saját házi macskájuk és a vadvilág – így a vadmacskák – megőrzésének érdekében sem. Szerencsére születtek biztató eredmények is, a válaszadók közül többen ismerik a felelős macskatartás elveit, és ezek alapján gondozzák kedvenceiket. Mások viszont (még a biológiai és vadgazdálkodási ismeretekkel rendelkező válaszadók közül is) hiába vannak tisztában a felelősségteljes macskatartás elveivel, a gyakorlatban ennek épp az ellenkezőjét teszik. A kapott eredmények alapján a kutatók mind a vad-, mind a házi macskák viselkedésének és ökológiájának alaposabb megértésére buzdítanak, ami segítheti a magasabb állatjólét kialakítását, valamint a vadmacska-állomány hatékonyabb védelmét is.

Vadmacskanap és jótékonysági futóverseny

A június 1., szombaton tartott esemény egyik legfontosabb programja a jótékonysági terepfutóverseny, ahol bármely korosztály és edzettségi szinttel rendelkező sportolni vágyó megtalálhatja a maga távját. Mindegyik táv a Budakeszi Vadasparkot körbeölelő erdőben vezet.

A szervezők a futóverseny teljes bevételét a Vadmacska Fajmegőrzési Program támogatására fordítják, így a részvétel nem csupán sportélményt nyújt, hanem a vadmacskák védelmét is segíti. Az érdeklődőket egész nap interaktív előadások, bemutatók és játékok várják, melyek keretében megismerkedhetnek a vadmacskák életmódjával és a Fajmegőrzési Programmal.

További részletek elérhetők a Budakeszi Vadaspark hivatalos weboldalán és közösségi média-felületein.

Kizárólag a felelős állattartás fenntartható! A fenntarthatóság további fontos tudnivalóiról a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó Your Planet nevű kiállításán hallhattunk.

Forrás: Budakeszi Vadaspark
Kiemelt kép: Canva

search icon