Versekkel gyűjtenek karácsonyi adományt a vadmadaraknak
Versekkel gyűjtenek karácsonyi adományt a vadmadaraknak

Idén a verskarácsonyfa-kampány alatt összegyűlt adomány kedvezményezettje a Sukorói Vadmadárkórház.

A verskarácsonyfa-állítás hagyományát 2014-ben Viola Szandra író, költő indította útjára. Klasszikusoktól és kortársaktól egyaránt kerültek a karácsonyfára versek, amelyek olvasgatása az ünnep lelkiségének valódi átélésében is segít. Idén a kampány alatt összegyűlt adomány kedvezményezettje a Sukorói Vadmadárkórház – írja a Sokszínű Vidék az Országos Sajtószolgálat (OS) híre alapján.

A Sukorói Vadmadárkórházban évente több mint ezer tollasnak nyújtanak segítséget, például Syriusznak, a macskabagolynak is. A madarat egy kamion ütötte el, maradandó szemsérülése miatt pedig élethosszig tartó gondozásra szorul.

Az, hogy Viola Szandra ezúttal a beteg vadmadarak gyógyítására gyűjt, nem véletlen. A Világfa kilenc ága című regényében, a népszerű ifjúsági fantasyben ugyanis jelentős szerephez jutnak a madarak. „Nincs kert, amelynek szépsége boldogító volna, ha néma; nincs idill, mely érne valamit madárcsicsergés nélkül” – írja Viola Szandra, aki szerint még a mennyországban is madarak dalolnak.

A fiatal író és költő bízik benne, hogy a könyvesboltba betérőknek sikerül örömet szereznie azzal, hogy a könyvekből épített verskarácsonyfát megcsodálva, versidézeteket olvasgatva hangolódhatnak az ünnepre, adományukkal pedig a Sukorói Vadmadárkórház működését támogathatják. Viola Szandrának személyes vállalása ezenfelül, hogy minden, decemberben eladott könyvéből 500 forintot a madárkórháznak adományoz.

Magyarország verskarácsonyfájának idén a budapesti, Paulay Ede utca 19. szám alatt található Scolar Könyvesbolt ad otthont. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan magyar költők soraival ékesített díszek közül választhatnak maguknak ajándékot azok, akik adományukkal támogatják a Sukorói Vadmadárkórházat a helyszínen.

A gyűjtés december 21-ig zajlik.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ezáltal részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon