Genetikailag tökéletesített fenyő lehet a jövő karácsonyfája
Genetikailag tökéletesített fenyő lehet a jövő karácsonyfája

A nemesített fenyők magjai várhatóan 2026 körül kerülnek forgalomba, bár a tobozaik erősen robbanékonyak.

A karácsonyi ünnepek közeledtével megjelennek a fenyőárusok, és a világ fejlődésével együtt évről évre egyre nagyobb a fenyőfák választéka. Van köztük illatosabb, ragacsosabb, levelét kevésbé hullató, divatosabb és olcsóbb. Az emberiség technikai és elméleti tudását bevetve halad a tökéletes fenyő felé.

A fenyőfélék kétszázmillió éve, a jurakorban alakultak ki, legtöbb fajuk 60-65 millió évvel ezelőtt. Nyitvatermőként meghódították a bolygót, majd a zárvatermők kiszorították őket, de nem olyan nagyon, hiszen máig a legnagyobb biológiai életközösség, a tajga domináns fái.

Az Egyesült Államokba az európai kultúrával érkezett a karácsonyi fenyők divatja. Ma már tucatnyi fajtájú fenyő kapható náluk a koreaitól a nordmannig. Az Észak-karolinai Egyetemen harmadik évtizede fut a helyi Fraser-fenyő nemesítésének és genetikai fejlesztésének programja, a Christmas Tree Genetics Program.

A tökéletes fenyőt zöld tűlevelek és kúpos alakú, csúcsban végződő lomb jellemzik, kivágása után pedig sokáig nem hullatja a levelét. A tobozosok általánosságban nem viselik túl jól, hogy leválasztják őket gyökérrendszerükről, 40 napon belül többnyire elhullatják a leveleiket.

A Fraser-fenyők ezzel szemben akár hónapokig megtartják leveleiket, ezért a legnépszerűbbek közé tartoznak. A genetikai fejlesztés eredményeként a fenyők a leveleik mindössze 1-2 százalékát hullatják el. A program vezetője, Justin Whitehill professzor szerint így végeredményben megúszható az újévi fabontást követő porszívózás, illetve a padló és bútorok zugaiban hátramaradó makacs tűlevelek miatti bosszankodás.

A tökéletesített fa nemcsak a vásárlóknak, de a termesztőknek is kedvező. Az ős-Fraserek 7-8 év alatt nőttek a piacon legkeresettebb kétméteres magasságra. Mai példányaik évente 3-4 centivel gyorsabban nőnek, így 6-7 év alatt eladhatóvá válnak. Nyaranta ugyanakkor metszeni kell ezeket a fákat, hogy visszafogják kicsit a növekedésüket, és hogy a fenyők megfelelő alakú lombot növesszenek.

A nemesített fenyőfák magjai várhatóan 2026 körül kerülnek forgalomba. Érdekes tény még velük kapcsolatban, hogy tobozaik robbanékonyak. Ez persze nem azt jelenti, hogy felrobbannak, de érett állapotban érintésre egy erős belső mechanizmus kilöki a tobozból a magokat. A begyűjtésükhöz ezért különleges technika szükséges.

Forrás: Index
Kiemelt kép: Canva

search icon