Veszélybe kerültek Afrika flamingói
Veszélybe kerültek Afrika flamingói

Az élőhelyükként szolgáló tavak vízszintjének emelkedése végzetes lehet a kis flamingók számára.

Az afrikai hasadékvölgy jellegzetességei azok a sós, a vízben oldott szóda miatt lúgos tavak, amelyek közt a legismertebb a Nátron-tó. Ezek bolygónk legextrémebb vízi környezetei közé tartoznak, ám ennek ellenére, illetve épp emiatt különleges élővilág alakult ki bennük. A ritka körülményeket kedvelő élővilág ugyanakkor sérülékeny. A Londoni Természettudományi Múzeum számolt be arról a frissen közzétett kutatási eredményről, amelyben az ikonikus afrikai sós-lúgos tavak madárvilágának jövőjét mérték fel.

A kutatók távérzékelési adatokat vizsgáltak át 22 olyan, lúgos vizű tó esetében, amely az itt honos, és e vizekhez kötött életmódú kis flamingó élőhelye Etiópia, Kenya és Tanzánia területén. A tavakban élő fitoplankton sejtjeiben lévő pigment mennyisége speciális műholdfelvételeken mérhető, így kideríthető, mennyi élelmet találhatnak a madarak e tavakban. A kutatók az 1999-2022 közti évek változásait elemezték, és arra jutottak, hogy a vízszint emelkedéséhez köthetően csökkent a tavakban élő, a flamingók eledelét jelentő fitoplankton mennyisége, mivel így a víz kevésbé lett sós illetve lúgos.

A klímaváltozás e régióban a csapadék mennyiségének növekedésével is együtt jár majd, ezért a kutatók arra figyelmeztettek, hogy a madarak kiszorulhatnak az élőhelyükről. Eltűnhetnek azok a nagy, rózsaszín flamingórajok, amelyek oly jellemzőek voltak eddig e vidékre. A kutatók azt is megvizsgálták, van-e alternatívájuk ezeknek az élőlényeknek, és felmérték, mely tavak válhatnak a közeljövőben a kis flamingók új otthonává.

A kelet-afrikai populációk új élelemforrásokat keresve eltávolodhatnak az Egyenlítőtől, és északabbra vagy délebbre költözhetnek. Miközben a vizsgált tavak közül hat állománya növekedett 2010-2022 között, csupán három biztosított valamilyen szintű védelmet

– magyarázta Dr. Emma Tebbs, a kutatás egyik résztvevője.

A tavak vízszintje és területe nőtt a vizsgált időszakban, ennek következtében felhígultak, így csökkent bennük a fitoplankton mennyisége. Az egyik legfontosabb flamingó-élőhely a Nátron-tó például az egyedüli Kelet-Afrikában, ahol a madarak szaporodnak is. Ha ez a folyamat tovább tart, néhány éven belül alkalmatlanná válhat a hely a költésre.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(National Geographic)

Fotó: Canva

search icon