
Környezettudatos háziasszonykĂ©nt gyakran szembesĂĽlök a tĂ©nnyel: mai modern Ă©letĂĽnkben elkĂ©pesztĹ‘ mennyisĂ©gű szemetet termelĂĽnk, fĹ‘leg a konyhában! Hogy ezt nĂ©mikĂ©pp csökkentsem, elkezdtem tudatosan keresni Ă©s a mindennapi gyakorlatba beĂ©pĂteni olyan aprĂł trĂĽkköket Ă©s praktikákat, amelyek segĂtsĂ©gĂ©vel minimalizálhatom a sĂĽtĂ©s-fĹ‘zĂ©s körĂĽli hulladĂ©ktermelĂ©st, Ă©s maximalizálhatom egy-egy alapanyag fel-, illetve kihasználtságát.
Nos, a low waste tudományában valĂł kalandozásaim közben, tudjátok, mire jöttem rá? A magyar konyhai gyakorlat elkĂ©pesztĹ‘en pazarlĂł! Vajon miĂ©rt gondoljuk pĂ©ldául, hogy a saláta torzsája nem felhasználhatĂł, Ă©s miĂ©rt akarjuk mindenáron meghámozni akár az Ăşjkrumplit is? Ilyen Ă©s ezekhez hasonlĂł kĂ©rdĂ©sek tömkelege fogalmazĂłdott meg bennem a „zöld” konyhához vezetĹ‘ utamon. TermĂ©szetesen a válaszokat nem tudom, az ellenszert azonban igen. Most szeretnĂ©k átĂrni a ti fejetekben is nĂ©hány rĂ©gi berögzĹ‘dĂ©st egy csokor egyszerű, a konyhai hulladĂ©kcsökkentĂ©st Ă©s ĂşjrahasznosĂtást ösztönzĹ‘ praktikával!
Tárolj megfelelően!
MielĹ‘tt rátĂ©rĂĽnk a konkrĂ©t zero waste csalafintaságokra, muszáj hangsĂşlyoznom: leginkább azzal kerĂĽlhetjĂĽk el a felesleges konyhai szemĂ©t keletkezĂ©sĂ©t, ha minden alapanyagot megfelelĹ‘en tárolunk Ă©s idĹ‘ben felhasználunk! Arra, hogy a zöldsĂ©gek Ă©s a gyĂĽmölcsök ideális körĂĽlmĂ©nyek között várhassák, mĂg rájuk kerĂĽl a sor, szintĂ©n van nĂ©hány tippem!
- Főleg télen rengeteg zöldség és gyümölcs remekül elvan a hűvös, sötét, száraz helyeken is, ezért nem érdemes (sőt sok esetben nem is szabad) a hűtőben tartani őket!
- Fontos viszont, hogy ilyen körĂĽlmĂ©nyek között se tároljuk a gyĂĽmölcsöket Ă©s a zöldsĂ©geket egy helyen, ugyanis a gyĂĽmölcsökbĹ‘l a levegĹ‘be kerĂĽlĹ‘ Ă©rĂ©si hormon a zöldsĂ©geket is növekedĂ©sre, csĂrázásra serkenti!
A legfontosabb persze az, hogy igyekezzünk a heti menüt az alapján megtervezni, hogy milyen alapanyagok találhatók a hűtőben vagy a családi éléskamrában.
Ha pedig abban a szerencsĂ©s helyzetben vagyunk, hogy valamely alapanyagbĂłl bĹ‘sĂ©ggel áll rendelkezĂ©sĂĽnkre, vegyĂĽk számĂtásba, hogy hogyan tudjuk a legmegfelelĹ‘bben – anĂ©lkĂĽl, hogy tönkremenne – hosszĂş idĹ‘re elraktározni!
TartĂłsĂts okosan!
- BefĹ‘zĂ©s: JĂł hĂr, hogy megfelelĹ‘ technikával mindent el lehet tenni tartĂłsĂtĂłszer nĂ©lkĂĽl is. A titok az, hogy mindent (köztĂĽk az ĂĽvegeket is) nagyon-nagyon alaposan mossunk el (esetleg fĹ‘zzĂĽnk ki). Inkább kisebb porciĂłkban tegyĂĽk el az alapanyagot, hogy felbontva se romolhasson ránk! ĂŤgy kĂ©szĂthetĂĽnk lekvárokat, befĹ‘tteket, szörpöket, de akár zöldsĂ©gkrĂ©meket is.
- Fagyasztás: Az egyik kedvenc tartĂłsĂtási mĂłdom, hiszen nem igĂ©nyel tĂşl sok trĂĽkközĂ©st, garantáltan tartĂłsĂtĂłszer-mentes Ă©s bababarát megoldás. Ezzel a mĂłdszerrel könnyűszerrel biztosĂthatjuk családunk számára a nyári szezon Ă©rtĂ©kes alapanyagait a tĂ©li hĂłnapokban is. Nagy elĹ‘ny, hogy a fagyasztott termĂ©kek nagyjábĂłl ugyanazt a tápanyag- Ă©s vitaminszĂĽksĂ©gletet biztosĂtják, mint friss társaik!
Fontos, hogy csak alapos tisztĂtás Ă©s átválogatás után tegyĂĽnk bármit is a fagyasztĂłba, olyan porciĂłkban, amilyet a család egyszerre elfogyaszt, hiszen maradĂ©kot visszafagyasztani nem szabad! Hasznos, ha eltevĂ©skor felcĂmkĂ©zzĂĽk a csomagokat, a dobozokat, hogy kĂ©sĹ‘bb tudjuk, mit Ă©s mikor rejtettĂĽnk belĂ©jĂĽk!
- SzárĂtás/aszalás: Egy kevĂ©sbĂ© elterjedt mĂłdszer, pedig szinte minden gyĂĽmölcs Ă©s zöldsĂ©g alkalmas a szárĂtásra Ă©s az aszalásra. Fontos kĂĽlönbsĂ©g, hogy mĂg szárĂtáskor az összes vizet eltávolĂtjuk az Ă©rintett Ă©telbĹ‘l, addig aszaláskor csak egy rĂ©szĂ©t párologtatjuk el. EzĂ©rt az elĹ‘bbi sokáig tárolhatĂł, az utĂłbbit viszont hamarabb el kell fogyasztani Ă©s rendszeresen átnĂ©zni, hiszen megpenĂ©szedhet.
Ha tehát az alapanyagainkat tudatosan számontartjuk Ă©s felhasználjuk, vagy a megfelelĹ‘ technikával tároljuk Ă©s tartĂłsĂtjuk, már rengeteget tettĂĽnk azĂ©rt, hogy ne pazaroljunk, Ă©s termeljĂĽnk szemetet a konyhában.
Mi a helyzet a felhasználás során keletkező hulladékkal?
Komposztálj!
A leginkább kĂ©zenfekvĹ‘ mĂłd a szerves hulladĂ©k ĂşjrahasznosĂtására, ha komposztálunk! Ezzel segĂtĂĽnk a szerves anyagoknak, hogy megfelelĹ‘en lebomolhassanak, Ăgy humusz – azaz a talaj számára Ă©rtĂ©kes tápanyag – keletkezhessen belĹ‘lĂĽk. A humusz aztán visszakerĂĽlhet a termĹ‘földbe, serkentve ezzel a benne lĂ©vĹ‘ növĂ©nyek egĂ©szsĂ©ges fejlĹ‘dĂ©sĂ©t Ă©s termĹ‘re fordulását, bezárva ezzel ezt a csodálatosan egyszerű Ă©s varázslatos körforgást.
Sajnos azonban sok háztartásban nincs hely és lehetőség komposztálásra. Erre az esetre maradnak az alábbi apró boszorkánytrükkök, a leleményes praktikák. Jó tudni, hogy beltéri komposztálóból is többféle elérhető már a piacon.
Lássuk, mint hasznosĂthatsz Ăşjra a konyhádban!
- BurgonyahĂ©j: Az alaposan megmosott krumplirĂłl (fĹ‘leg az ĂşjkrumplirĂłl) vĂ©tek lehámozni a vitaminokban gazdag hĂ©jat. Ha azonban mĂ©gis Ăgy teszĂĽnk, a hĂ©jbĂłl kiválĂł csipszet sĂĽthetĂĽnk, Ă©s már kĂ©sz is az egĂ©szsĂ©ges ropogtatnivalĂł! (Az Ă©desburgonya hĂ©ja rengeteg Ă©rtĂ©kes bĂ©ta-karotint tartalmaz, Ăgy tĹ‘le sem Ă©rdemes megszabadulni!)
- Brokkoli– vagy karfiolszár: A szárakat sokan nem használják fel, mivel puhára fĹ‘zĂ©sĂĽk több idĹ‘t vesz igĂ©nybe. Nagy kár, hiszen tele vannak vitaminnal! Érdemes hát a rĂłzsáknál elĹ‘bb bedobni Ĺ‘ket a vĂzbe, hogy biztosan megpuhuljanak, vagy lereszelni Ĺ‘ket tĂłcsninak!
(Bio) citrom- Ă©s narancshĂ©j: MindkettĹ‘ telis-tele van vitaminnal, Ă©s kiválĂł ĂzesĂtĹ‘je lehet teáknak, lekvároknak, Ă©dessĂ©geknek, fűszervajnak, olĂvaolajnak is, de hasznát vehetjĂĽk pĂ©ldául a vĂzforralĂł takarĂtásakor is!
- CĂ©kla– Ă©s hagymahĂ©j: Az ilyen maradĂ©kokkal csodálatosan meg lehet festeni a hĂşsvĂ©ti tojásokat, bár Ă©n elĹ‘szeretettel alkalmazom ezt a tavaszi ĂĽnnepen kĂvĂĽl is! A festett fĹ‘tt tojásnak bármikor nagy sikere van a fiamnál, Ă©rdemes vele feldobni a vacsorát a hagyományos „szezonon” kĂvĂĽl is!
- (Bio) cĂ©kla-, retek-, rĂ©palevĂ©l: Mind-mind tele van vitaminokkal, Ăgy hatalmas kár, ha a kukában landolnak! KiválĂł kiegĂ©szĂtĹ‘i lehetnek egy Ăzletes salátának. EnyhĂ©n megfonnyasztva pedig bármilyen Ă©telhez hozzáadhatjuk Ĺ‘ket, vagy akár ĂnycsiklandĂł pesztĂł is kĂ©szĂĽlhet belĹ‘lĂĽk!
- HagymahĂ©j: ĂŤzletes, állĂtĂłlag mĂ©g a köhögĂ©st is csillapĂtĂł tea fĹ‘zhetĹ‘ a vöröshagyma kemĂ©ny kĂĽlsĹ‘ hĂ©jábĂłl. Érdemes alapos mosást követĹ‘en felhasználni!
- Kávézacc: Igen hasznos adalékanyaga lehet kertünknek. Használhatjuk mulcsként vagy egyes növények talajába keverve is. Olvassunk azonban utána annak, hogy melyik növény szereti, illetve igényli a kávé nyújtotta tápanyagokat!
- Mángoldszár: Hosszabb párolás után kiválóan fogyasztható, és természetesen tele van vitaminokkal!
- PadlizsánhĂ©j: Válasszunk fiatalabb, zsengĂ©bb padlizsánt, Ăgy elkerĂĽlhetjĂĽk, hogy feleslegesen kelljen meghámozni!
- Sárgarépa: Lehetőség szerint ne hámozzuk, csak jó alaposan dörzsöljük át és mossuk meg!
- TojáshĂ©j: A tojáshĂ©jban találhatĂł ásványi anyagok nagyszerű adalĂ©kai lehetnek növĂ©nyeink táptalajának. EzĂ©rt nem Ă©rdemes kidobni, inkább zĂşzzuk aprĂłra, Ă©s szĂłrjuk meg vele kis kertĂĽnk földjĂ©t! A madaraknak is szĂĽksĂ©gĂĽk van kalciumra, Ăgy a madárelesĂ©gbe is belekeverhetjĂĽk!
- (Bio) zöldsĂ©gek hĂ©ja: Az alaposan átmosott zöldsĂ©gek hĂ©jábĂłl kiválĂł levesalapot kĂ©szĂthetĂĽnk! GyűjtsĂĽk hát ezeket a maradĂ©kokat a hűtĹ‘ben (akár le is fagyaszthatjuk Ĺ‘ket), Ă©s a megfelelĹ‘ alkalommal ne felejtsĂĽk el a lábosba dobni Ĺ‘ket!
A fenti példák, remélem, elég meggyőzően szemléltetik, hogy nem kell sok ahhoz, hogy jelentős mértékben, sikerrel csökkentsük a szeméttermelést a konyhában! Csupán néhány apró trükk, leleményesség és persze tudatosság, és máris sokat tettünk azért, hogy közel 100%-ban kihasználjuk az alapanyagok nyújtotta lehetőségeket a felesleges pazarlás helyett.