Zero waste a konyhában! – 12 tipp a konyhai hulladék csökkentésére
Zero waste a konyhában! – 12 tipp a konyhai hulladék csökkentésére

Környezettudatos háziasszonykĂ©nt gyakran szembesĂĽlök a tĂ©nnyel: mai modern Ă©letĂĽnkben elkĂ©pesztĹ‘ mennyisĂ©gű szemetet termelĂĽnk, fĹ‘leg a konyhában! Hogy ezt nĂ©mikĂ©pp csökkentsem, elkezdtem tudatosan keresni Ă©s a mindennapi gyakorlatba beĂ©pĂ­teni olyan aprĂł trĂĽkköket Ă©s praktikákat, amelyek segĂ­tsĂ©gĂ©vel minimalizálhatom a sĂĽtĂ©s-fĹ‘zĂ©s körĂĽli hulladĂ©ktermelĂ©st, Ă©s maximalizálhatom egy-egy alapanyag fel-, illetve kihasználtságát. 

Nos, a low waste tudományában való kalandozásaim közben, tudjátok, mire jöttem rá? A magyar konyhai gyakorlat elképesztően pazarló! Vajon miért gondoljuk például, hogy a saláta torzsája nem felhasználható, és miért akarjuk mindenáron meghámozni akár az újkrumplit is? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések tömkelege fogalmazódott meg bennem a „zöld” konyhához vezető utamon. Természetesen a válaszokat nem tudom, az ellenszert azonban igen. Most szeretnék átírni a ti fejetekben is néhány régi berögződést egy csokor egyszerű, a konyhai hulladékcsökkentést és újrahasznosítást ösztönző praktikával!

Tárolj megfelelően!

MielĹ‘tt rátĂ©rĂĽnk a konkrĂ©t zero waste csalafintaságokra, muszáj hangsĂşlyoznom: leginkább azzal kerĂĽlhetjĂĽk el a felesleges konyhai szemĂ©t keletkezĂ©sĂ©t, ha minden alapanyagot megfelelĹ‘en tárolunk Ă©s idĹ‘ben felhasználunk! Arra, hogy a zöldsĂ©gek Ă©s a gyĂĽmölcsök ideális körĂĽlmĂ©nyek között várhassák, mĂ­g rájuk kerĂĽl a sor, szintĂ©n van nĂ©hány tippem! 

  • FĹ‘leg tĂ©len rengeteg zöldsĂ©g Ă©s gyĂĽmölcs remekĂĽl elvan a hűvös, sötĂ©t, száraz helyeken is, ezĂ©rt nem Ă©rdemes (sĹ‘t sok esetben nem is szabad) a hűtĹ‘ben tartani Ĺ‘ket!
  • Fontos viszont, hogy ilyen körĂĽlmĂ©nyek között se tároljuk a gyĂĽmölcsöket Ă©s a zöldsĂ©geket egy helyen, ugyanis a gyĂĽmölcsökbĹ‘l a levegĹ‘be kerĂĽlĹ‘ Ă©rĂ©si hormon a zöldsĂ©geket is növekedĂ©sre, csĂ­rázásra serkenti! 

A legfontosabb persze az, hogy igyekezzünk a heti menüt az alapján megtervezni, hogy milyen alapanyagok találhatók a hűtőben vagy a családi éléskamrában.

Ha pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy valamely alapanyagból bőséggel áll rendelkezésünkre, vegyük számításba, hogy hogyan tudjuk a legmegfelelőbben – anélkül, hogy tönkremenne – hosszú időre elraktározni!

TartĂłsĂ­ts okosan!

  • BefĹ‘zĂ©s: JĂł hĂ­r, hogy megfelelĹ‘ technikával mindent el lehet tenni tartĂłsĂ­tĂłszer nĂ©lkĂĽl is. A titok az, hogy mindent (köztĂĽk az ĂĽvegeket is) nagyon-nagyon alaposan mossunk el (esetleg fĹ‘zzĂĽnk ki). Inkább kisebb porciĂłkban tegyĂĽk el az alapanyagot, hogy felbontva se romolhasson ránk! ĂŤgy kĂ©szĂ­thetĂĽnk lekvárokat, befĹ‘tteket, szörpöket, de akár zöldsĂ©gkrĂ©meket is. 
  • Fagyasztás: Az egyik kedvenc tartĂłsĂ­tási mĂłdom, hiszen nem igĂ©nyel tĂşl sok trĂĽkközĂ©st, garantáltan tartĂłsĂ­tĂłszer-mentes Ă©s bababarát megoldás. Ezzel a mĂłdszerrel könnyűszerrel biztosĂ­thatjuk családunk számára a nyári szezon Ă©rtĂ©kes alapanyagait a tĂ©li hĂłnapokban is. Nagy elĹ‘ny, hogy a fagyasztott termĂ©kek nagyjábĂłl ugyanazt a tápanyag- Ă©s vitaminszĂĽksĂ©gletet biztosĂ­tják, mint friss társaik!

    Fontos, hogy csak alapos tisztĂ­tás Ă©s átválogatás után tegyĂĽnk bármit is a fagyasztĂłba, olyan porciĂłkban, amilyet a család egyszerre elfogyaszt, hiszen maradĂ©kot visszafagyasztani nem szabad! Hasznos, ha eltevĂ©skor felcĂ­mkĂ©zzĂĽk a csomagokat, a dobozokat, hogy kĂ©sĹ‘bb tudjuk, mit Ă©s mikor rejtettĂĽnk belĂ©jĂĽk! 
  • SzárĂ­tás/aszalás: Egy kevĂ©sbĂ© elterjedt mĂłdszer, pedig szinte minden gyĂĽmölcs Ă©s zöldsĂ©g alkalmas a szárĂ­tásra Ă©s az aszalásra. Fontos kĂĽlönbsĂ©g, hogy mĂ­g szárĂ­táskor az összes vizet eltávolĂ­tjuk az Ă©rintett Ă©telbĹ‘l, addig aszaláskor csak egy rĂ©szĂ©t párologtatjuk el. EzĂ©rt az elĹ‘bbi sokáig tárolhatĂł, az utĂłbbit viszont hamarabb el kell fogyasztani Ă©s rendszeresen átnĂ©zni, hiszen megpenĂ©szedhet. 

    Ha tehát az alapanyagainkat tudatosan számontartjuk Ă©s felhasználjuk, vagy a megfelelĹ‘ technikával tároljuk Ă©s tartĂłsĂ­tjuk, már rengeteget tettĂĽnk azĂ©rt, hogy ne pazaroljunk, Ă©s termeljĂĽnk szemetet a konyhában. 

Mi a helyzet a felhasználás során keletkezĹ‘ hulladĂ©kkal? 

Komposztálj!

A leginkább kĂ©zenfekvĹ‘ mĂłd a szerves hulladĂ©k ĂşjrahasznosĂ­tására, ha komposztálunk! Ezzel segĂ­tĂĽnk a szerves anyagoknak, hogy megfelelĹ‘en lebomolhassanak, Ă­gy humusz – azaz a talaj számára Ă©rtĂ©kes tápanyag – keletkezhessen belĹ‘lĂĽk. A humusz aztán visszakerĂĽlhet a termĹ‘földbe, serkentve ezzel a benne lĂ©vĹ‘ növĂ©nyek egĂ©szsĂ©ges fejlĹ‘dĂ©sĂ©t Ă©s termĹ‘re fordulását, bezárva ezzel ezt a csodálatosan egyszerű Ă©s varázslatos körforgást. 

Sajnos azonban sok háztartásban nincs hely és lehetőség komposztálásra. Erre az esetre maradnak az alábbi apró boszorkánytrükkök, a leleményes praktikák. Jó tudni, hogy beltéri komposztálóból is többféle elérhető már a piacon.

Lássuk, mint hasznosíthatsz újra a konyhádban!

  • BurgonyahĂ©j: Az alaposan megmosott krumplirĂłl (fĹ‘leg az ĂşjkrumplirĂłl) vĂ©tek lehámozni a vitaminokban gazdag hĂ©jat. Ha azonban mĂ©gis Ă­gy teszĂĽnk, a hĂ©jbĂłl kiválĂł csipszet sĂĽthetĂĽnk, Ă©s már kĂ©sz is az egĂ©szsĂ©ges ropogtatnivalĂł! (Az Ă©desburgonya hĂ©ja rengeteg Ă©rtĂ©kes bĂ©ta-karotint tartalmaz, Ă­gy tĹ‘le sem Ă©rdemes megszabadulni!) 
  • Brokkoli– vagy karfiolszár: A szárakat sokan nem használják fel, mivel puhára fĹ‘zĂ©sĂĽk több idĹ‘t vesz igĂ©nybe. Nagy kár, hiszen tele vannak vitaminnal! Érdemes hát a rĂłzsáknál elĹ‘bb bedobni Ĺ‘ket a vĂ­zbe, hogy biztosan megpuhuljanak, vagy lereszelni Ĺ‘ket tĂłcsninak!

(Bio) citrom- Ă©s narancshĂ©j: MindkettĹ‘ telis-tele van vitaminnal, Ă©s kiválĂł Ă­zesĂ­tĹ‘je lehet teáknak, lekvároknak, Ă©dessĂ©geknek, fűszervajnak, olĂ­vaolajnak is, de hasznát vehetjĂĽk pĂ©ldául a vĂ­zforralĂł takarĂ­tásakor is! 

  • CĂ©kla– Ă©s hagymahĂ©j: Az ilyen maradĂ©kokkal csodálatosan meg lehet festeni a hĂşsvĂ©ti tojásokat, bár Ă©n elĹ‘szeretettel alkalmazom ezt a tavaszi ĂĽnnepen kĂ­vĂĽl is! A festett fĹ‘tt tojásnak bármikor nagy sikere van a fiamnál, Ă©rdemes vele feldobni a vacsorát a hagyományos „szezonon” kĂ­vĂĽl is!
  • (Bio) cĂ©kla-, retek-, rĂ©palevĂ©l: Mind-mind tele van vitaminokkal, Ă­gy hatalmas kár, ha a kukában landolnak! KiválĂł kiegĂ©szĂ­tĹ‘i lehetnek egy Ă­zletes salátának. EnyhĂ©n megfonnyasztva pedig bármilyen Ă©telhez hozzáadhatjuk Ĺ‘ket, vagy akár Ă­nycsiklandĂł pesztĂł is kĂ©szĂĽlhet belĹ‘lĂĽk!
  • HagymahĂ©j: ĂŤzletes, állĂ­tĂłlag mĂ©g a köhögĂ©st is csillapĂ­tĂł tea fĹ‘zhetĹ‘ a vöröshagyma kemĂ©ny kĂĽlsĹ‘ hĂ©jábĂłl. Érdemes alapos mosást követĹ‘en felhasználni! 
  • KávĂ©zacc: Igen hasznos adalĂ©kanyaga lehet kertĂĽnknek. Használhatjuk mulcskĂ©nt vagy egyes növĂ©nyek talajába keverve is. Olvassunk azonban utána annak, hogy melyik növĂ©ny szereti, illetve igĂ©nyli a kávĂ© nyĂşjtotta tápanyagokat!
  • Mángoldszár: Hosszabb párolás után kiválĂłan fogyaszthatĂł, Ă©s termĂ©szetesen tele van vitaminokkal! 
  • PadlizsánhĂ©j: Válasszunk fiatalabb, zsengĂ©bb padlizsánt, Ă­gy elkerĂĽlhetjĂĽk, hogy feleslegesen kelljen meghámozni! 
  • SárgarĂ©pa: LehetĹ‘sĂ©g szerint ne hámozzuk, csak jĂł alaposan dörzsöljĂĽk át Ă©s mossuk meg! 
  • TojáshĂ©j: A tojáshĂ©jban találhatĂł ásványi anyagok nagyszerű adalĂ©kai lehetnek növĂ©nyeink táptalajának. EzĂ©rt nem Ă©rdemes kidobni, inkább zĂşzzuk aprĂłra, Ă©s szĂłrjuk meg vele kis kertĂĽnk földjĂ©t! A madaraknak is szĂĽksĂ©gĂĽk van kalciumra, Ă­gy a madárelesĂ©gbe is belekeverhetjĂĽk!  
  • (Bio) zöldsĂ©gek hĂ©ja: Az alaposan átmosott zöldsĂ©gek hĂ©jábĂłl kiválĂł levesalapot kĂ©szĂ­thetĂĽnk! GyűjtsĂĽk hát ezeket a maradĂ©kokat a hűtĹ‘ben (akár le is fagyaszthatjuk Ĺ‘ket), Ă©s a megfelelĹ‘ alkalommal ne felejtsĂĽk el a lábosba dobni Ĺ‘ket! 

A fenti pĂ©ldák, remĂ©lem, elĂ©g meggyĹ‘zĹ‘en szemlĂ©ltetik, hogy nem kell sok ahhoz, hogy jelentĹ‘s mĂ©rtĂ©kben, sikerrel csökkentsĂĽk a szemĂ©ttermelĂ©st a konyhában! Csupán nĂ©hány aprĂł trĂĽkk, lelemĂ©nyessĂ©g Ă©s persze tudatosság, Ă©s máris sokat tettĂĽnk azĂ©rt, hogy közel 100%-ban kihasználjuk az alapanyagok nyĂşjtotta lehetĹ‘sĂ©geket a felesleges pazarlás helyett. 

    search icon