Íme a világ legveszélyesebb sajtja!
Íme a világ legveszélyesebb sajtja!

A casu marzu egy tradicionális szardíniai juhsajt, amely sokkoló előállítási módszeréről ismert.

Bár az olasz sajtok világszerte híresek, a casu marzu árusítása tiltott – olvasható a Magyar Mezőgazdaság publikációjában. Mindezért a légylárvák a felelősek, amelyek meghatározzák a sajt egyedi ízét és állagát. A legyek a sós pecorino, az olasz juhsajt repedéseibe rakják le petéiket. A kikelő lárvák lágy, krémes finomsággá alakítják a belsejét, amelyet intenzív, jellegzetes, enyhén csípős, borsos íz jellemez. Ezt meg lehet kóstolni, feltéve, ha le tudjuk győzni a lárvákkal kapcsolatos ellenszenvünket. A szardíniaiak számára azonban egyedülálló különlegesség, egyesek szerint még afrodiziákum is.

A sajtot 2009-ben a Guinness Rekordok Könyvében a világ legveszélyesebb sajtjának nevezték, mivel a benne élő légylárvák szerepet játszanak az elkészítésében.

Az első írásos említések a casu marzu-ról 1909-ből származnak. A sajtot általában júniusban kezdik el készíteni, és három hónapig tart, mire megszületik az eredmény. Elkészülte után felnyitják a tetejét és kikanalazzák belőle a krémes finomságot. A kóstoláshoz pedig tudni kell, hogy kihez forduljon az ember, mert bár hagyományai vannak, ez a sajt még a szardíniaiak körében is hiánytermékké vált.

Egyrészt a szabályozás miatt – bár Szardínia hagyományos termékeként van bejegyezve és helyi védettséget élvez, az olasz kormány 1962 óta a forgalmazását illegálisnak tekinti. Másrészt az uniós szabályozás szerint a lárvák miatt egészségügyi kockázatot jelent. Néhányan azonban ezt vitatják.

Soha nem hallottam még arról, hogy bárki is belehalt volna a casu marzuba. Ismerek olyan szardíniaiakat, akik egész életükben fogyaszttották, és már több mint 100 évesek

– nyilatkozta Giuseppe Locci, olasz sajtkészítő.

A hagyomány eltűnésének másik oka, hogy a fiatalok idegenkednek ettől a különlegességtől. Nem csak arról van szó, hogy nem akarják életben tartani a pásztorhagyományt, hanem fanyalogva is tekintenek a casu marzu-ra.

(Magyar Mezőgazdaság)

Fotó: Canva