Svédasztalos menzák biztonságosan 
Svédasztalos menzák biztonságosan 

Az iskolai étkeztetés területén egyre nagyobb figyelmet kap a svédasztalos menzarendszer. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja összegyűjtötte azokat a legfontosabb szempontokat, amelyek betartása nélkülözhetetlen a szabadszedéses menza biztonságos kialakításához és működtetéséhez.

A svédasztalos menzarendszer legnagyobb előnye a rugalmasság, hiszen így minden fogyasztó a saját ízlése szerint állíthatja össze az ebédét, könnyebben választ megfelelő mennyiségben olyan ételeket, amelyeket valóban elfogyaszt – olvasható a Nébih közleményében. Iskolai környezetben a modell egyedi edukációs lehetőségként is alkalmazható, amelynek révén a gyermekek megismerkedhetnek az élelmiszer-biztonság és a tudatos táplálkozás alapjaival, kipróbálhatnak új ízeket, és felelősségteljesebb döntéseket hozhatnak az étkezéssel kapcsolatban. 

A svédasztalos menza kialakítása az étkeztető részéről odafigyelést igényel. Fontos a személyi és a tárgyi feltételek biztosítása, az étterem méretének és a szükséges dolgozói létszámnak a felmérése, valamint az intézmény vezetésével történő egyeztetés. Gördülékeny alkalmazását segíti az étkezésre szánt időkeret és a csoportbeosztás tudatos megtervezése, továbbá a szabályok egyértelmű rögzítése és a házirendbe foglalása. A rendszer sikerének alapja minden érintett – a konyhai dolgozók, a pedagógusok, a szülők és a gyermekek – folyamatos tájékoztatása és oktatása.

A szabadszedéses rendszerben kínált ételek biztonsága érdekében elengedhetetlenek a korszerű tálalóeszközök, valamint megfelelő kapacitású hűtő- és melegen tartó berendezések. Külön figyelmet és tervezést igényel a tányérok, evőeszközök, poharak szennyeződéstől védett elhelyezése.

A folyamatok megtervezése kiemelten fontos: jó gyakorlat a készételek szakaszos kihelyezése, vagyis az, hogy egyszerre csak az egy csoportban étkezők számára elegendő ételt tálalják fel. Az ételeket javasolt plexilemezzel védeni a cseppfertőzés és a fizikai szennyeződés elkerülése érdekében. Hatékony megoldás lehet az eszközök és az ételek megfelelő sorrendben való kihelyezése: tálca, nyéllel felfelé elérhető evőeszközök, szalvéta, lefelé fordított pohár, valamint tányér. Így a gyerekek egy irányba haladnak, és elkerülhető a torlódás.

Általános iskolás, alsó tagozatos gyermekek esetében érdemes könnyen használható szedőeszközöket alkalmazni. Az szedőeszközöket szükség szerint, de legalább fél óránként ajánlott cserélni. Élelmiszer-biztonsági szempontból szintén alapvető elvárás, hogy az étkezést követően a szennyezett eszközök és edények ne keresztezzék a kihelyezett ételek és a még sorban állók útját.

Fontos a pontos tájékoztatás a választható ételekről: az étel neve mellett kötelező feltüntetni az allergén összetevőket, a színezékeket és az édesítőszereket is (például így: csalamádé édesítőszerrel). A biztonságos működéshez elengedhetetlen a konyhai személyzet, valamint a pedagógusok általi folyamatos felügyelet és a higiéniai előírások maradéktalan betartása.

Az élelmiszer-biztonsági szempontokon túl további kihívást jelenthet az élelmiszer-pazarlás megelőzése. Korosztálytól függetlenül előfordulhat, hogy a svédasztalos rendszerben étkezők több ételt szednek, mint amennyit végül elfogyasztanak. Ennek kapcsán is fontos, hogy a szabadszedéses menza egyben tanulási folyamat is, ami tájékoztató anyagokkal, mini kampányokkal és kreatív megoldásokkal hatékonyan támogatható.

További információk, valamint az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos oktatási anyagok elérhetők a Nébih Oktatási Program honlapján.

(Nébih)

Fotó: Canva

search icon