Meatless Monday: az ízletes és roppanós zöldbab

Meatless Monday: az ízletes és roppanós zöldbab
Meatless Monday: az ízletes és roppanós zöldbab

A zöldbab olyan friss és finom, hogy nem maradhat ki a Meatless Monday menüjéből. A Felelős Gasztrohős segítségével megmutatjuk, milyen remekül helytáll a konyhában a zöldség bármelyik fajtája.

130 fĹ‘s család tagja 

Ha a zöldbabra gondolsz, neked is a legĂ©nyfogĂł leves Ă©s a menzás fĹ‘zelĂ©k jut eszedbe? Pedig sokkal több lehetĹ‘sĂ©g rejlik benne. Nemcsak felhasználását nĂ©zve sokszĂ­nű, de fajtáját tekintve is nĂ©pes családot tudhat magáénak: egyes források szerint a zöldbab gyűjtĹ‘fogalom alá 130 fajta bab tartozik. 

Nálunk a legismertebb a sárga hĂĽvelyű, mĂ©gis zöldbabkĂ©nt emlegetett változat, de a valĂłban zöld szĂ­nű Ă©s Ă­zben, állagban is zsengĂ©bb ceruzababot, valamint a lila szĂ­nű pĂ©ldányokat is megtalálhatjuk már egy-egy termelĹ‘nĂ©l. 

Nem hiába szerették már az indiánok is a zöldbabot: könnyen tárolható, nehezen romló étek volt. Európában elsőként a karósbab aratott sikert, később a bokorbab is befutott. Itthon a sárga hüvelyű bab a legnépszerűbb, holott a zöld testvére kevésbé szálasodik, és sokkal zsengébb is.

zöldbab láda
Roppanós, friss zöldbabok

Zöldbab a veteményeskertben

Ha zöldbabot szeretnĂ©nk termeszteni, közömbös vagy lĂşgos kĂ©mhatásĂş talajba vessĂĽk. A karĂłsbab a hűvösebb, párásabb terĂĽletet kedveli. Bármilyen zöldbabrĂłl is van szĂł, a vĂ­zigĂ©nyĂ©re mindenkĂ©pp figyeljĂĽnk oda, a szárazságot egyik fajta sem tűri. Sok tápanyagra van szĂĽksĂ©ge, Ă©s hiába a gyökereken Ă©lĹ‘ nitrogĂ©ngyűjtĹ‘ baktĂ©riumhad, a nitrogĂ©npĂłtlást Ă­gy is kĂ­vánja. 

Már csírázásakor ügyelni kell a megfelelő hőmérsékletre, ugyanis rendkívül érzékeny a fagyra. Május közepén érdemes vetni, de ha kedvező az időjárás, akár előbb is megpróbálhatunk vele.

Ha más zöldséggel társítanánk, a hónapos retek, a spenót vagy a paradicsom ideális partner lehet számára.

Ha karósbabot vetünk, fontos, hogy biztosítsunk számára támasztékot, enélkül ugyanis lefekszik. A karók végét kössük össze, az így kapott gúlára remekül felkapaszkodik majd az inda.

A bokorbabot érdemes fészekbe vetni, szakaszosan. Ezzel érdemes akár júliusig is várni, hogy folyamatos legyen a termés. A vetéstől számított 8–10. hét környékén már elkezdődhet a betakarítás.

zöldbab bokor
A bokorbab különösen sok vizet igényel.

Zöldbab a konyhában

A zöldbabra hatványozottan Ă©rvĂ©nyes, hogy mindig termelĹ‘i Ă©s frissen szedett árut keressĂĽnk, ellenkezĹ‘ esetben könnyen fás, szálas, száraz lehet, ami nem segĂ­t a megkedveltetĂ©sĂ©ben. Tárolni csak pár napig Ă©rdemes hűtĹ‘ben, lĂ©gmentesen zárĂłdĂł dobozban, esetleg zacskĂłban, mosás nĂ©lkĂĽl. Ha csak kĂ©sĹ‘bb fogjuk felhasználni, fĹ‘zzĂĽk pár percig lobogĂł vĂ­zben, Ă©s ha kihűlt, fagyasszuk le, Ă­gy megĹ‘rzi szĂ­nĂ©t, Ă©s roppanĂłs marad. 

Nyersen ne fogyasszunk babfĂ©lĂ©ket! Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek fĹ‘zĂ©s nĂ©lkĂĽl károsak lehetnek, hĹ‘ hatására azonban ártalmatlanná válnak. 

A zöldbab szĂ©nhidrát- Ă©s proteintartalma elhanyagolhatĂł, C-vitaminban viszont igen gazdag, emellett B-vitaminokat, riboflavint Ă©s Ă©lelmi rostokat is tartalmaz. 

zöldbab paradicsom tányér villa
A zöldbabból isteni köret készíthető.

Mit készítsünk belőle?

A klasszikus levesen, főzeléken, ragun kívül abszolút favorit a zöldbablecsó. Tojással tartalmas, energiadús, zamatos nyári étel, ha először kicsit szokatlannak is tűnik, elégedettek leszünk, ha megkóstoljuk.

A zöldsĂ©g legegyszerűbb elkĂ©szĂ­tĂ©si mĂłdja, ha sĂłs, lobogĂł vĂ­zben pár percig fĹ‘zzĂĽk, majd hideg vĂ­zbe tesszĂĽk, Ă­gy elkĂ©szĂ­tve mehet salátákba, rizottĂłba, de használhatjuk önállĂł köretkĂ©nt is. Megpárolhatjuk egy kis fokhagymás vajon valamilyen olajos maggal egyĂĽtt vagy akár magában is. 

A ceruzababot hagymával Ă©s Whorchester-szĂłsszal serpenyĹ‘ben pirĂ­tva is kĂ©szĂ­thetjĂĽk. Isteni köret lesz grillezett Ă©telekhez vagy zöldsĂ©gpogácsás hamburgerhez. A sárga szĂ­nű változatbĂłl sĂĽtĹ‘ben chipset is kĂ©szĂ­thetĂĽnk: olajozzuk, sĂłzzuk Ă©s toljuk a sĂĽtĹ‘be magas hĹ‘fokon pár percre, remek nyári nassolnivalĂłt kapunk. 

Extra tipp: A bab szárított héjából teát is készíthetsz, amely segíthet a vércukorszint csökkentésében, és vízhajtó hatású.

Fűszeres tepsis burgonya zöldbabbal

  • 1 kg rĂłzsaburgonya
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarĂ©pa
  • 1 közepes zeller
  • 20 dkg zöldbab
  • friss zöldfűszerek vegyesen
  • olaj
  • sĂł
  • frissen tört koriander
tepsi burgonya zöldbab
Tepsiben elkészítve is isteni.

Így készítsd el a zöldségeket

A hasábokra vágott krumplit, az ujjnyi vastagra karikázott sárgarépát, zellert, vöröshagymát, fokhagymát és zöldbabot halmozzuk olajjal kikent tepsibe, és fóliával lefedve (esetleg kevés vizet aláöntve) süssük kb. 40–45 percig, majd a fóliát levéve ízlés szerint szórjuk meg zöldfűszerekkel (borsikafűvel, kakukkfűvel, bazsalikommal, rozmaringgal, frissen tört korianderrel). Keverjük össze, hogy mindenhova jusson fűszer, esetleg 1–2 kanál olívaolajjal is dúsíthatjuk, majd fólia nélkül süssük még néhány percig. Ha akarjuk, akár pirosasra, ropogósra is süthetjük.
Nyers vagy török céklasaláta, párolt vörös káposzta, kínaikel-saláták, tavasztól őszig tzatziki vagy hidegen sajtolt olajjal leöntött, friss vegyes saláta illik hozzá.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány

A cikk Ă©s a recept elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s Ă©s SzabĂł Eszti segĂ­tett nekĂĽnk.

Képek: canva