
A zöldbab olyan friss Ă©s finom, hogy nem maradhat ki a Meatless Monday menĂĽjĂ©bĹ‘l. A FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s segĂtsĂ©gĂ©vel megmutatjuk, milyen remekĂĽl helytáll a konyhában a zöldsĂ©g bármelyik fajtája.
130 fős család tagja
Ha a zöldbabra gondolsz, neked is a legĂ©nyfogĂł leves Ă©s a menzás fĹ‘zelĂ©k jut eszedbe? Pedig sokkal több lehetĹ‘sĂ©g rejlik benne. Nemcsak felhasználását nĂ©zve sokszĂnű, de fajtáját tekintve is nĂ©pes családot tudhat magáénak: egyes források szerint a zöldbab gyűjtĹ‘fogalom alá 130 fajta bab tartozik.
Nálunk a legismertebb a sárga hĂĽvelyű, mĂ©gis zöldbabkĂ©nt emlegetett változat, de a valĂłban zöld szĂnű Ă©s Ăzben, állagban is zsengĂ©bb ceruzababot, valamint a lila szĂnű pĂ©ldányokat is megtalálhatjuk már egy-egy termelĹ‘nĂ©l.
Nem hiába szerették már az indiánok is a zöldbabot: könnyen tárolható, nehezen romló étek volt. Európában elsőként a karósbab aratott sikert, később a bokorbab is befutott. Itthon a sárga hüvelyű bab a legnépszerűbb, holott a zöld testvére kevésbé szálasodik, és sokkal zsengébb is.
Zöldbab a veteményeskertben
Ha zöldbabot szeretnĂ©nk termeszteni, közömbös vagy lĂşgos kĂ©mhatásĂş talajba vessĂĽk. A karĂłsbab a hűvösebb, párásabb terĂĽletet kedveli. Bármilyen zöldbabrĂłl is van szĂł, a vĂzigĂ©nyĂ©re mindenkĂ©pp figyeljĂĽnk oda, a szárazságot egyik fajta sem tűri. Sok tápanyagra van szĂĽksĂ©ge, Ă©s hiába a gyökereken Ă©lĹ‘ nitrogĂ©ngyűjtĹ‘ baktĂ©riumhad, a nitrogĂ©npĂłtlást Ăgy is kĂvánja.
Már csĂrázásakor ĂĽgyelni kell a megfelelĹ‘ hĹ‘mĂ©rsĂ©kletre, ugyanis rendkĂvĂĽl Ă©rzĂ©keny a fagyra. Május közepĂ©n Ă©rdemes vetni, de ha kedvezĹ‘ az idĹ‘járás, akár elĹ‘bb is megprĂłbálhatunk vele.
Ha más zöldsĂ©ggel társĂtanánk, a hĂłnapos retek, a spenĂłt vagy a paradicsom ideális partner lehet számára.
Ha karĂłsbabot vetĂĽnk, fontos, hogy biztosĂtsunk számára támasztĂ©kot, enĂ©lkĂĽl ugyanis lefekszik. A karĂłk vĂ©gĂ©t kössĂĽk össze, az Ăgy kapott gĂşlára remekĂĽl felkapaszkodik majd az inda.
A bokorbabot Ă©rdemes fĂ©szekbe vetni, szakaszosan. Ezzel Ă©rdemes akár jĂşliusig is várni, hogy folyamatos legyen a termĂ©s. A vetĂ©stĹ‘l számĂtott 8–10. hĂ©t környĂ©kĂ©n már elkezdĹ‘dhet a betakarĂtás.
Zöldbab a konyhában
A zöldbabra hatványozottan Ă©rvĂ©nyes, hogy mindig termelĹ‘i Ă©s frissen szedett árut keressĂĽnk, ellenkezĹ‘ esetben könnyen fás, szálas, száraz lehet, ami nem segĂt a megkedveltetĂ©sĂ©ben. Tárolni csak pár napig Ă©rdemes hűtĹ‘ben, lĂ©gmentesen zárĂłdĂł dobozban, esetleg zacskĂłban, mosás nĂ©lkĂĽl. Ha csak kĂ©sĹ‘bb fogjuk felhasználni, fĹ‘zzĂĽk pár percig lobogĂł vĂzben, Ă©s ha kihűlt, fagyasszuk le, Ăgy megĹ‘rzi szĂnĂ©t, Ă©s roppanĂłs marad.
Nyersen ne fogyasszunk babféléket! Olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek főzés nélkül károsak lehetnek, hő hatására azonban ártalmatlanná válnak.
A zöldbab szénhidrát- és proteintartalma elhanyagolható, C-vitaminban viszont igen gazdag, emellett B-vitaminokat, riboflavint és élelmi rostokat is tartalmaz.
Mit kĂ©szĂtsĂĽnk belĹ‘le?
A klasszikus levesen, fĹ‘zelĂ©ken, ragun kĂvĂĽl abszolĂşt favorit a zöldbablecsĂł. Tojással tartalmas, energiadĂşs, zamatos nyári Ă©tel, ha elĹ‘ször kicsit szokatlannak is tűnik, elĂ©gedettek leszĂĽnk, ha megkĂłstoljuk.
A zöldsĂ©g legegyszerűbb elkĂ©szĂtĂ©si mĂłdja, ha sĂłs, lobogĂł vĂzben pár percig fĹ‘zzĂĽk, majd hideg vĂzbe tesszĂĽk, Ăgy elkĂ©szĂtve mehet salátákba, rizottĂłba, de használhatjuk önállĂł köretkĂ©nt is. Megpárolhatjuk egy kis fokhagymás vajon valamilyen olajos maggal egyĂĽtt vagy akár magában is.
A ceruzababot hagymával Ă©s Whorchester-szĂłsszal serpenyĹ‘ben pirĂtva is kĂ©szĂthetjĂĽk. Isteni köret lesz grillezett Ă©telekhez vagy zöldsĂ©gpogácsás hamburgerhez. A sárga szĂnű változatbĂłl sĂĽtĹ‘ben chipset is kĂ©szĂthetĂĽnk: olajozzuk, sĂłzzuk Ă©s toljuk a sĂĽtĹ‘be magas hĹ‘fokon pár percre, remek nyári nassolnivalĂłt kapunk.
Extra tipp: A bab szárĂtott hĂ©jábĂłl teát is kĂ©szĂthetsz, amely segĂthet a vĂ©rcukorszint csökkentĂ©sĂ©ben, Ă©s vĂzhajtĂł hatásĂş.
Fűszeres tepsis burgonya zöldbabbal
- 1 kg rĂłzsaburgonya
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 közepes zeller
- 20 dkg zöldbab
- friss zöldfűszerek vegyesen
- olaj
- sĂł
- frissen tört koriander
ĂŤgy kĂ©szĂtsd el a zöldsĂ©geket
A hasábokra vágott krumplit, az ujjnyi vastagra karikázott sárgarĂ©pát, zellert, vöröshagymát, fokhagymát Ă©s zöldbabot halmozzuk olajjal kikent tepsibe, Ă©s fĂłliával lefedve (esetleg kevĂ©s vizet aláöntve) sĂĽssĂĽk kb. 40–45 percig, majd a fĂłliát levĂ©ve ĂzlĂ©s szerint szĂłrjuk meg zöldfűszerekkel (borsikafűvel, kakukkfűvel, bazsalikommal, rozmaringgal, frissen tört korianderrel). KeverjĂĽk össze, hogy mindenhova jusson fűszer, esetleg 1–2 kanál olĂvaolajjal is dĂşsĂthatjuk, majd fĂłlia nĂ©lkĂĽl sĂĽssĂĽk mĂ©g nĂ©hány percig. Ha akarjuk, akár pirosasra, ropogĂłsra is sĂĽthetjĂĽk.
Nyers vagy török cĂ©klasaláta, párolt vörös káposzta, kĂnaikel-saláták, tavasztĂłl Ĺ‘szig tzatziki vagy hidegen sajtolt olajjal leöntött, friss vegyes saláta illik hozzá.
Recept: Föld Napja AlapĂtvány – HĂşsmentes HĂ©tfĹ‘ kampány
A cikk Ă©s a recept elkĂ©szĂtĂ©sĂ©ben a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s Ă©s SzabĂł Eszti segĂtett nekĂĽnk.
Képek: canva