Tegnap volt az Óceánok Világnapja, melynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a bolygón 70%-át borító víztömegek fontosságára. Ahogy írtuk, a tengerek milliárdok számára biztosítanak megélhetést és élelmiszert, azonban a barbár halászati technikák komoly veszélyt jelentenek az élővilág számára. Épp ezért ma egy halakat nem tartalmazó halas receptet hoztunk.
A Veganuary mozgalom hivatalos oldalán rendszeresen jelennek meg receptek. A tegnapi világnap alkalmából ezúttal egy sárgarépa alapú vegán füstölt lazac receptet tettek közzé. Az elkészítés egyáltalán nem ördöngösség, az alapanyagok többsége pedig könnyedén beszerezhető illetve helyettesíthető.
Vegán füstölt lazac
Hozzávalók:
A páchoz:
- 100 ml olívaolaj
- 2 evőkanál a kapribogyó sós páclevéből
- 2 nori lap, apró darabokra tépve
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál miso paszta
- 1 evőkanál rizsborecet (helyettesíthető almaecettel)
- 1 evőkanál agavé-szirup (cukorral vagy más édesítővel helyettesíthető)
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál folyékony füst
A halhoz:
- 2 nagy sárgarépa, plusz a tálaláshoz kapribogyó és kapor
Elkészítés:
- A pác összetevőit keverjük össze egy tálban, majd tegyük félre
- Hámozzuk meg a sárgarépát, majd a zöldséghámozóval szeleteljünk belőle hosszú, vékony csíkokat
- Pároljuk forró vízben 4 percig a répacsíkokat .
- Azonnal tegyük őket a páclébe, és jól keverjük össze. Fedjük le és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
- Csöpögtessük le róluk az olajat és tálaljunk! A Veganuary recepje vegán krémsajttal megkent bagelt ajánl hozzá a kapribogyón és az apróra vágott kapron felül. Jó étvágyat!