A globális vízkörzést is összezavarja a klímaváltozás

A globális vízkörzést is összezavarja a klímaváltozás
A globális vízkörzést is összezavarja a klímaváltozás

A csapadék mennyisége és területi eloszlása nagyjából állandó volt mostanáig, a felmelegedés azonban egyre jobb felgyorsítja a hidrológiai ciklust, melynek következtében a szélsőségek irányába tolódik el a rendszer.

Kiváló példa erre a Másfélfok.hu elemzésében idézett olaszországi eset: október elején Genova megyében 12 óra alatt 74 centiméter eső hullott, amely az éves átlagos csapadékmennyiség fele. A becslések alapján ez új európai rekord, amilyenre a mérések kezdete óta nem volt példa.

Az ilyen események pedig mindig globálisan, mind regionálisan egyre gyakrabban fordulnak elő. A felerősödő folyamatok nyomán egyre nagyobb a heves esőzések, de az aszályok kockázata is. Az persze mondani sem kell, hogy ezen szélsőséges időjárási események egyre nagyobb részben köthetőek az emberi tevékenységhez. Azonban épp ez az ami a kiutat is jelentheti: a káros hatások egy része az éghajlatváltozás mérséklésével elkerülhető.

Mi a helyzet idehaza?

Ahogy a cikk írja, a Kárpát-medencében nem várható az éves átlagos csapadékösszeg drasztikus változása, inkább annak eloszlásában lehetnek változások. Ez felerősíti az olyan események bekövetkezésének veszélyét, mint az aszály, belvíz vagy az árvíz.

Várhatóan a téli csapadékmennyiség emelkedni fog, míg nyaranta kevesebb, de hevesebb esőzésre kell számítani. A kevesebb csapadék és a hőhullámok gyakoribbá válása viszont az aszályt erősíti majd.

Máshol jóval rosszabb a helyzet

50 éven belül akár a világ egyötöde is élhetetlen hellyé válhat, részben a vízkörzés változása miatt is. Egyes országokban, például Guatemalában az átlagos csapadékmennyiség akár 60%-al is kevesebb lehet a század közepére, emellett több mint 80%-al csökkenhet a talajnedvesség, ami amellett, hogy drasztikusan káros hatással van a mezőgazdaságra, csökkenti az elpárologtatható vízmennyiséget és további melegedéshez vezet.

A változások szinte biztosan fel fogják erősíteni a klímaváltozáshoz köthető migrációt is, melyről korábban többször is írtunk. A hatás azonban talán ennél is jelentősebb lehet a világgazdaságra nézve.

Mit lehet tenni?

Azon túl, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a klímaváltozást lassítsuk, komoly hangsúlyt kell fektetni az alkalmazkodásra is. Ahogy a cikk írja, a megváltozó vízkörzés hatásai időben és térben eltérően jelentkeznek ezért a megfelelő alkalmazkodási stratégiák kiválasztásához elengedhetetlen a várható regionális hatások minél pontosabb vizsgálata rövid- és hosszútávon egyaránt.

Emellett a természetközeli megoldásokat átfogó kék-zöld infrastruktúra széleskörű alkalmazása jelenthet megoldást, mely egyrészt a szélsőségeknek is ellenállóbb környezetet teremt, másrészt a felmelegedés mérsékléséhez is hozzájárul.

search icon