A kaktusz lesz a jövő gyümölcse?

A kaktusz lesz a jövő gyümölcse?
A kaktusz lesz a jövő gyümölcse?

Keveseknek jut eszébe a kaktuszokról, hogy mekkora élmény lehet beléjük harapni. Mégis van olyan kaktusz, amely fantasztikus termést hoz.


A kaktuszok bármennyire is barátságtalanok, tele vannak meglepetésekkel. Igen népes családjuk mintegy 2000 fajt foglal magába. Nagyon változatos tehát a felhozatal.

A kaktuszok mindegyike az újvilágból származik. Ott a különböző indiántörzseknek az étkezési kultúrájába is beépült a kaktusz. Ilyen hazánkban az egyik legismertebb kaktuszfaj, a medvetalpkaktusz, melynek termését Mexikóban már 9000 éve fogyasztják az indiánok.

Elsősorban Dél-Amerikában termesztik, de már vannak, akik foglalkoznak vele Európa déli országaiban. Az utóbbi időszakban pedig néhol már Magyarországon is kapható a gyümölcse. Sőt itthon is akadnak, akik termesztik és fogyasztják is a növényt. Ez egyébként nem bonyolult dolog, mert kaktuszról lévén szó nem igényel túl sok gondoskodást. Csak arra kell odafigyelni, hogy a töve soha ne álljon vízben, mert akkor kirohad.

Kaktusz és termései
Fotó: Canva

A medvetalpkaktuszok a leveleik szélén hoznak először nagy sárga virágokat, melyekből később 6-7 centiméteres termések lesznek. Ezek a termések több színben is pompázhatnak. Igen gyakori a zöld színű, de vannak egészen szép bordó kaktuszfügék is. A héjat eltávolítva fogyasztható. Vitaminban, valamint ásványi anyagokban igen gazdag.

Hazai kaktuszfüge?

Egyes helyek Magyarországon is nagyon kedvezőek a kaktuszok számára. Így például az Alföldön és azon kívül több helyen is megjelentek már invazív kaktuszok, melyek veszélyt jelenthetnek az őshonos növényvilágra. Mivel nincs természetes ellenségük és elég szívósak, akadályok nélkül terjednek immár lassan két évtizede. Még a tél sem pusztítja el őket, akár a mínusz 20 fokot is bírják. Remekül szaporodnak magról és vegetatívan is.

Ha nem sikerül fölszámolni ezeket az egyelőre nem túl nagy kaktusztelepeket, akkor a jövőben tényleg hatalmas területeken nőhet ez az amerikai származású növény. Ha pedig így lesz, még az is lehet, hogy egy napon még a magyar konyhának is része lesz. Ki tudja, mit hoz a jövő?

Egyelőre azonban érdemes megpróbálni felvenni ellene a harcot, gyümölcséért pedig nagyon óvatosan házon belül termeszteni, nehogy kivaduljon.

search icon