A klímaváltozás tönkreteheti a szitakötők nemi életét

A klímaváltozás tönkreteheti a szitakötők nemi életét
A klímaváltozás tönkreteheti a szitakötők nemi életét

A felmelegedés több fajnál is új evolúciós folyamatokat indukálhat. Ez történik a szitakötők esetében is, ahol a hímek fokozatosan elveszítik a szárnyukon található fekete mintázatot. Mivel ez fontos szerepet játszik abban, hogy magukhoz vonzzák a nőstényeket, a szitakötők egy részének párosodása is leáll.

A mintázat elvesztésének hátterében az emelkedő hőmérséklettel szembeni védekezés áll. A szárnyakban található melanin tartalmú fekete pigmentek ugyanis jobban felmelegszenek mint a szárny más részei és akár 2 Celsius fokkal is növelhetik a rovarok testhőmérsékletét. Ez nagyban károsítja a szárnyukat alkotó szövetet, és csökkenti védekezőképességüket, ami halálos következményekkel is járhat a rovarokra nézve.

A problémát a melanin elhagyásával próbálják orvosolni a hímek. A nőstényeknek azonban ez kevésbé tetszik, és ahogy a qubiton írják, nem hajlandók párosodni a szárnydíszüket vesztett hímekkel.

A jelenségről készült tanulmány 300 észak-amerikai szitakötőfajt vizsgált meg, és arra az eredményre jutott, hogy ez a változás sokkal gyorsabban zajlik mint bármely, a szitakötőknél korábban megfigyelt evolúciós folyamat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon