A legnagyobb teljesítményű európai szénmegkötő üzem épül Skóciában
A legnagyobb teljesítményű európai szénmegkötő üzem épül Skóciában

Az ország északkeleti részén induló nagyszabású projektet 2026-ra tervezik befejezni, a kész üzem pedig évi 0,5-1 millió tonna szén-dioxidot tud majd kivonni a légkörből.

A brit Storegga és a kanadai Carbon Engineering összefogásával megvalósuló projekt jelenleg még a munkálatok elején jár. A következő bő fél évben azt fogják eldönteni a szakemberek, hogy pontosan hol működhet a legoptimálisabban az üzem, hogy ne csak hatékony, de gazdaságos is legyen.

A raketa.hu cikkéből kiderül, hogy az üzem nem véletlenül épp Skóciában valósul meg. Egyfelől jól kiépített a helyi infrastruktúra, valamint az északi-tengeri szénhidrogén lelőhelyek miatt a szakképzett munkaerő is rendelkezésre áll, másrészt nagy mennyiségben hozzáférhető a megújuló energia, amely működtetheti majd a létesítményt.

Az üzem az úgynevezett DAC technológiára épül majd, mely közvetlenül a légkörből vonja ki a szén-dioxidot. A folyamat során egy nagy, a hőerőművek hűtőtornyaihoz hasonló építménybe szivattyúzzák a levegőt. Ebből az épületben keringetett kálium-hidroxid oldattal kivonják a szén-dioxid molekulákat.

A létrejövő kémiai anyagot később különböző eljárásokkal tovább tudják finomítani és tárolásra kész formára szabható. A módszerrel tonnánként nagyjából 100 dolláros áron vonható ki a szén-dioxid a légkörből.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon