A madaraknak segítség, ha nem gereblyézzük a leveleket
A madaraknak segítség, ha nem gereblyézzük a leveleket

Itt a lombhullás időszaka, amit általában lelkes gereblyézés kísér a parkokban és a kiskertekben egyaránt. Ez valahol érthető is, hiszen vannak akik nagy figyelmet és rengeteg pénzt fordítanak a szép gyepszőnyegükre. A madarak és a rovarok szempontjából viszont az avar eltávolítása káros. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület cikke szerint viszont létezik középutas megoldás!

Mint írják, a legjobb megoldás az, hogy ha a nyílt gyepen össze is gereblyézzük a hullott faleveleket, a bokrok között és alatt, ahol amúgy sincs gyep, meghagyjuk vagy akár a gereblyézett levelekből vastagítjuk is ezt a szőnyeget.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a levelek nem csupán bomlásuk során biztosítanak tápanyagot a talaj számára. Az avar melegében megbúvó rovarok fontos tápanyagforrást jelentenek a madaraknak az élelemszegény ősz végi, téli időszakban így a gereblyézéssel és az levek elhordásával egyszerre több fajt is nehéz helyzetbe sodrunk.

Ahogy az MME cikke írja, további megoldás, ha a kert kevésbé zavart részén egy-két nagyobb levélkupacot alakítunk ki (és a szélhordás ellen nagyobb ágakkal lefedünk) a telelő sünök és békák számára.

Ugyanitt a fűnyírás kapcsán arról írnak, hogy érdemes legalább a bokrok között, illetve ezek tövénél meghagyni olyan nyíratlan foltokat, hol a füvek és a gyep egyéb lágyszárú fajai, téli táplálékbázist képezve, magot tudnak érlelni és szórni. Ezek a hullott levelek védelmében, takarásában egészen tavaszig természetes táplálékot jelentenek az áttelelő madaraknak.  

search icon