Agrárdiplomáciai egyeztetések a berlini Zöld Héten
Agrárdiplomáciai egyeztetések a berlini Zöld Héten

A 88. berlini Zöld Hét és az ahhoz kapcsolódóan szervezett, több mint 70 ország részvételével tartott Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világfórumon a Magyarországot képviselő Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára több diplomáciai találkozón erősítette Magyarország nemzetközi agrárkapcsolatait.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint, az 1926 óta megszervezett nemzetközi élelmiszer-kereskedelmi vásáron idén 61 ország 1400 kiállítója mutatta be élelmiszereit és az agrárgazdaság többi ágazatához tartozó termékeit mintegy 300 000 látogatónak.

A rendezvényen részt vevő magyar cégek visszatérő kiállítói az eseménynek. Termékeik – kürtőskalács, lángos, savanyúságok, húskészítmények, vadhústermékek, csokoládék, szürkemarhatermékek – nagy népszerűségnek örvendenek a vásár látogatóinál.

A hazai és helyi, kistermelői élelmiszereink népszerűsítése a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Feldman Zsolt a vásár alkalmából tárgyalásokat folytatott Baden-Württemberg tartomány agrárminiszterével és az üzbég tárcavezetővel is. A tárgyalások célja, hogy elmélyítsék a szakmai együttműködést agrárszakmai kérdésekben, a szőlészet-borászatban, valamint a vetőmagszektorban.

A tájékoztatás szerint a bajor agrárminiszterrel és a georgiai tárcavezető-helyettessel tovább erősödtek a kétoldalú agrárkapcsolatok. A Német Mezőgazdasági Társaság vezetőivel a német és magyar agrártechnológiai együttműködési lehetőségeket tekintették át, a Német Raiffeisen Szövetség elnökével pedig a nagy hozzáadott értékű zöldség-és vetőmagtermesztésben használható automatizált gépi technológiákról, és felhasználásuk gyakorlati eredményeiről osztották meg tapasztalataikat.

(Agrárminisztérium)

Fotó: Canva

search icon