Az amerikai környezetvédelmi ügynökség kiadta a Trump által késleltetett klímajelentést
Az amerikai környezetvédelmi ügynökség kiadta a Trump által késleltetett klímajelentést

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) közzétette az éghajlatváltozásról szóló új jelentését, amelyet a Trump-féle Fehér Ház 2017 óta késleltett. A Klímaváltozási mutatók című jelentés azt mutatja be, hogy milyen mértékben zsugorodnak a gleccserek, emelkedik a tengerszint és fokozódnak az áradások. Az összeállítása során több tucat amerikai ügynökség adatait veszik figyelembe, és bemutatják, hogy a klímaváltozás máris milyen károkat okozott. A jelentés szerint ezeket a hatásokat az amerikaiak “egyre nagyobb rendszerességgel” érzik.

Az emberiség éghajlatváltozásban betöltött szerepét mérő mutatókat Donald Trump korábbi elnök alatt nem frissítették, míg elődje, Barack Obama idején rendszeresen frissítették a klímaváltozással kapcsolatos mutatókat tartalmazó honlapot. Trump inkább szkeptikus hozzáállást képviselt az ember okozta éghajlatváltozással kapcsolatban, időnként ” átverésnek” nevezte azt.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem nem választható. Az EPA-nál ez alapvető fontosságú. Sürgősen lépni fogunk, mert tudjuk, mi forog kockán.

mondta el Michael Regan, az EPA adminisztrátora a felmérés újraindítását bejelentő nyilatkozatában.

A jelentés legfontosabb pontjai az alábbiak:

  • A part menti áradások egyre gyakoribbá válnak, különösen az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl menti városokban. A vizsgált városokban most ötször gyakoribbak az áradások, mint az 1950-es években.
  • Az Északi-sarkvidék tengeri jege vékonyodik, és minden nyáron egyre kisebb a minimális kiterjedése. 2020 szeptemberében volt a valaha mért második legkisebb az északi-sarkvidéki tengeri jég kiterjedése. Az átlagos csökkenés ebben a hónapban mintegy 900 000 négyzetmérföldet (1 450 000 négyzetkilométer) volt- “ez a különbség három és félszer akkora, mint Texas területe”.
  • Az óceánok hőmérséklete is rekordot döntött 2020-ban, és a víz savasabbá vált az elmúlt évtizedben.
  • Az erdőtűzszezon és a pollenszezon is korábban kezdődik és tovább tart.
  • A hőhullámok körülbelül háromszor gyakrabban fordulnak elő, mint az 1960-as években.
  • A nyári energiafelhasználás mennyisége 1973 óta csaknem megduplázódott. 2015-ben az átlagos amerikai háztartás energiafogyasztásának 17%-át a légkondicionáló berendezések tették ki.
  • A Lyme-kór előfordulása 1991 óta csaknem megduplázódott. Ez annak köszönhető, hogy kullancsok, a vírust terjesztő vérszívó rovarok olyan régiókban, például Kanada egyes részein is megjelentek, ahol korábban nem tudták túlélni a hideget.

(BBC)

(fotó: pexels – Deep Rajwar)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon