Ázsia városait fenyegetik legjobban a környezeti kockázatok
Ázsia városait fenyegetik legjobban a környezeti kockázatok

Az éghajlatváltozás és más környezeti kockázatok által legjobban fenyegetett 100 város közül 99 Ázsiában található egy új kutatás szerint, mely a világ 576 egymillió főnél népesebb városát vizsgálta.

A Verisk Maplecroft kockázatelemző cég jelentése szerint világszerte 414 nagyváros van kiszolgáltatva olyan veszélyeknek, mint a környezetszennyezés, az elapadó vízkészletek, a hőhullámok illetve más az éghajlatváltozással összefüggő kockázatok.

Ezekben a városokban összesen 1,4 milliárd ember él, többségük Ázsiában. A jelentés szerint a legveszélyeztetettebb 100 város közül 99 található a legnépesebb földrészen. Közülük 37 Kínában és 43 Indiában található, míg az első 10 között kizárólag indiai és indonéz városok vannak. A legnagyobb veszélyek a több mint 10 millió lakosú Jakartát fenyegetik:

  1. Jakarta, Indonézia
  2. Delhi, India
  3. Chennai, India
  4. Surabaya, Indonézia
  5. Csandigarh, India
  6. Agra, India
  7. Meerut, India
  8. Bandung, Indonézia
  9. Aligarh, India
  10. Kanpur, India

Ahogy azt a kutatás vezetője, Will Nichols mondta, sok város számára hordoz jelentős veszélyt az, hogy miként és mennyire erősödnek majd fel az időjárási szélsőségek a klímaváltozás által. A viharok, aszályok és áradások egyre gyakoribbak és egyre súlyosabbak, ez pedig nem csak az életminőséget rontja a listán szereplő nagyvárosokban, de a gazdasági fejlődés kilátásait is szűkíti.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(CNBC) Borítóképünkön a szmogba burkolózott Delhi városa látható

search icon