Az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés által leginkább veszélyeztetett 10 ország közül 8 afrikai
Az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés által leginkább veszélyeztetett 10 ország közül 8 afrikai

Egy új kutatás 176 országot hasonlított össze aszerint, hogy mennyire kiszolgáltatott a klímaváltozással és a környezetszennyezéssel szemben. Az eredmények alapján legnagyobb veszélyben az afrikai és dél-ázsiai országok vannak.

A PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyértelmű összefüggés van a környezetszennyezéssel és az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok között, a leginkább érintett nemzetek pedig a Globális Dél országai, vagyis a fejlődő országok.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben egyébként a Kongói Demokratikus Köztársaság van, a top10-be pedig olyan országok kerültek még, mint Burundi vagy a Közép-Afrikai Köztársaság, Ázsiából pedig Afganisztán és Banglades. A helyzet azonban másutt sem rózsás.

A tanulmány szerint a 60 legsebezhetőbb országban él a bolygó lakosságának kétharmada.

A kutatók háromféle rangsort alkottak az országok osztályozásához. Az egyik rangsor a toxikus környezetet, a másik az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó veszélyeket tekintette át, míg a harmadik index mindkét mutatót tartalmazta. Ezek alapján határozták meg a legkiszolgáltatottabb országokat, melyek túlnyomó többsége Afrikában található. Ezzel együtt a környezetszennyezettségi rangsorban előkelő helyen szerepel például Kína vagy India is.

Bár az Egyesült Államok épp hatalmas kiterjedésű tüzekkel dacol, míg Nyugat-Európa az elmúlt hetekben komoly áradásoktól szenvedett, ahogy a kutatók jelzik, ezek a régiók a leginkább felkészültek az éghajlatváltozás kezelésére. (Mongabay)

search icon