Az egyik legfinomabb sajtot nem tejből készítik
Az egyik legfinomabb sajtot nem tejből készítik

Nagyjából mostanában ér véget a birsalma szezonja, de aki igyekszik, még talál a piacokon. Érdemes is beszerezni, mert az egyik legkülönlegesebb gyümölcsünk, melyből számos remek finomságot lehet készíteni. Az egyik legismertebb és legkedveltebb ezek közül a birsalmasajt.

Az Ázsia dél-nyugati részein, valamint a Kaukázusban őshonos birs évszázadok óta a magyar konyha kelléke is, még akkor is, ha használata látszólag visszaszorult. Első hazai említése 1395-ből való, Lippay János jezsuita szerzetes 1600-as években kelt Posoni kert című munkájában pedig már részletesen bemutatja a fajt, és ír többek között arról, hogy sajtot is készítenek belőle.

Birsalmák
Forrás: canva.com

Illatos aromája miatt egyébként számos ételben felhasználhatjuk, sokak szerint például a savanyú káposzta is úgy a legjobb, ha néhány szelet birs is kerül bele.

A birs jótékony hatásai
A birsben számos fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható. Magas P-vitamin-tartalma lassítja az öregedést, a pektin serkenti a vérkeringést, és elősegíti a szervezet méregtelenítését, míg az antocián baktériumölő hatású. Van benne A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin, valamint réz, vas, kálium és foszfor.

Sajtot gyümölcsből?

Bár a gyümölcsökből készülő keményebb zselék elnevezése sajt is lehet, állagukon kívül nem sokban hasonlítanak tejből készült társaikra. A gyümölcssajtok főzött és szárított készítmények, és általában hosszú hónapokig vagy akár még tovább eltarthatók.

Forrás: canva.com

A sajt hagyományos elkészítése során az erre alkalmas gyümölcsökből – például almából, szilvafélékből – sűrű lekvárt főznek, majd ezt valamilyen módszerrel megszárítják. A 19. századtól kezdve cukor is kerül a sajtba. A cukortól jobb lett a sajt íze, és tovább eltartható.

A birsalmasajt receptje

Hozzávalók

  • 1 kg birsalma,
  • 700–800 g cukor,
  • egy fél citrom leve,
  • dió (elhagyható).

Elkészítés

Az alaposan megmosott birsalmákat negyedeljük, és egy éles késsel eltávolítjuk a magházat (hámozni nem kell!), valamint kivágjuk az esetleges rossz részeket. A gyümölcsöt feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi, és hozzáadjuk a citromlevet. Addig főzzük, míg a gyümölcshús megpuhul.

A megfőtt gyümölcsről könnyű lehúzni a héját, de egyáltalán nem szükséges, ez egyéni ízlés kérdése.

Forrás: canva.com

A megpuhult birsalmát egy vastag falú lábosba tesszük és egy botmixer segítségével pürésítjük. Ezután folyamatos keverés mellett kis lángon főzni kezdjük. Amikor keverés közben már látjuk a fazék alját, hozzáadhatjuk a cukrot (ökölszabály, hogy a pép súlyának 70–80%-a legyen a cukor). Addig főzzük így, amíg elég sűrű lesz, illetve a színe egy kicsit sötétebbé válik. Amikor úgy érezzük, hogy elkészült, vegyünk ki egy keveset egy kistányérra: ha hamar megszilárdul, valóban kész vagyunk!

Rögtön kiöntjük a masszát a kiválasztott formába. Ha szeretnénk, ilyenkor tehetünk bele diót vagy más magvakat is. Ezután vagy hűtőbe tesszük a birsalmasajtot (ha gyorsan el akarjuk fogyasztani), vagy szárítjuk. Utóbbi történhet aszalógépben, sütőben, de ha nem sietünk, akkor bármilyen száraz, jól szellőző hely megteszi. Ha ezt választjuk, fontos naponta megfordítani, hogy minden irányból érje a levegő.

Borítókép: canva.com


Különféle házi tartósítási praktikákról – hiszen valahol a birsalmasajt készítése is ilyen – azok is hallhattak akik ellátogattak a Planet Budapest 2023 Fenntarthatóság Expóra, ahol a Your Planet című interaktív kiállítás keretében szó esett különféle konyhai megoldásokról, melyek segíthetik a fenntarthatóságot.

search icon