Az egyszer használatos maszk nem csak hulladék lehet
Az egyszer használatos maszk nem csak hulladék lehet

Egy holland grafikus által megalkotott maszkok ugyanolyan védelmet képesek nyújtani, mint műanyag megfelelőik, azonban ezek biológiailag lebomló anyagokból készülnek, és egy kis meglepetés is van bennük.

A Marianne de Groot-Pons által tervezett maszkok rizspapírból készülnek, míg pántjuk puha gyapjúfonalból készül. Ennek megfelelően teljesen lebomlanak a természetben. A tervező nem is ajánlja, hogy a hulladéklerakókba küldjük őket.

Helyette sokkal jobb helyük van a kertben vagy egy cserépben, hiszen a maszkba természetbarát módon, víz és burgonyakeményítő felhasználásával virágmagokat ragasztottak a kis holland műhelyben, ahol a maszkok készülnek.

Hetekig az utcákra kidobott egyszehasználatos kék maszkokon bukdácsoltam keresztül, amikor egy nap az eldobható, lebomló és virágmaggal ellátott maszkok ötletére ébredtem. Ezekkel a Föld boldog marad, ahogy a méhecskék, a természet és az emberek is.

–mondja de Groot-Pons

Ahogy arról már többször írtunk, a koronavírus járványal párhuzamosan ellepték a világot az egyszer használatos szájmaszkok. A műanyaghulladékból jelenleg percenként 3 milliót dobnak el, nagy részük pedig a természetbe kerül.

https://www.instagram.com/p/CLjnhhTJnQm/

A tervező maszkjai egyelőre csak Hollandiában és Németországban kaphatók, de tervezi, hogy hamarosan más országokba is szállít majd.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(tekdeeps.com)

search icon