Tovább bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája
Tovább bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású járművel bővült a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottája.

A FKF közleménye szerint a most üzembe állított nyolc járművel együtt, az elmúlt években saját forrásból beszerzett összesen 18 céljármű, valamint 29 további, szintén elektromos meghajtású kézi takarítógép tisztítja a főváros közterületeit. A járművek és takarítógépek egy töltéssel egy teljes műszakot képesek teljesíteni, hozzájárulva a környezetbarát budapesti közszolgáltatásokhoz.

Ismertetésük szerint ezek a járművek a bel- és külvárosban mostantól folyamatosan dolgoznak, és nemcsak a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítését és a hulladék elszállítását végzik, hanem képesek a hulladékgyűjtők azonnali tisztítására, a kukák környékén a szilárd burkolatú járdák, valamint a megállók vizes mosására is. A célgépek tisztán elektromos meghajtásúak, ezzel csökkentve a munka közbeni zajszintet és a károsanyag-kibocsátást. Használatukkal gyorsabb és csendesebb lett a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítése is.

Az FKF újdonságként számolt be arról, hogy az új gépek között vannak osztott rakfelületűek is, amelyek egyszerre több hulladékfajtát képesek elkülönítve szállítani. A közterületi takarítást két új önfelszedő gép is segíti, amelyek kisebb méretükből és súlyukból adódóan olyan helyszínek hatékonyabb takarítását is lehetővé teszik, ahol nagyobb, hagyományos társaik nehezebben tudnak dolgozni.

A hulladélkgazdálkodás fontossága, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a szakma számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(FKF)

Fotó: Canva

search icon