Egyre kevesebb csillagot, és egyre több műholdat látunk az éjszakai égen
Egyre kevesebb csillagot, és egyre több műholdat látunk az éjszakai égen

A The Conservation cikke szerint hamarosan minden tizenötödik fényes pont mesterséges objektum lesz az éjszaka egén. Ez a hétköznapi csillagleseket is befolyásolja, de a legnagyobb problémát egyértelműen a csillagászoknak okozza majd.

A műholdak rendkívül gyors megszaporodása az elmúlt években kezdődött, amikor a megjelentek az olyan cégek, mint az Elon Musk érdekeltségébe tartozó Starlink. Utóbbi projekt célja, hogy eljuttassa az internetet a világ minden pontjára, ehhez pedig több ezer műholdat állítanak pályára. Ráadásul nem a Starlink az egyetlen cég, melynek ilyen tervei vannak.

Hogy kiderüljön milyen hatásai lesznek a műholdözönnek, néhány csillagász készített egy modellt, ami a Starlink és a hozzá hasonló cégek műholdjaival kalkulálva megmutatja, hogy mire számíthatunk az éjszakai égen. A szimuláció szerint a világ minden pontjáról, minden évszakban több száz műhold lesz látható. Az általuk keltett fényszennyezés – hasonlóan a városok fényszennyezéséhez – ráadásul a többi, valódi csillagot is elhalványíthatja némileg.

A legsúlyosabb helyzet az északi és a déli 50. szélességi kör mentén várható, ahol a nyári napfordulók idején közel 200 műhold lesz szabad szemmel látható az éjszaka folyamán. Ebbe az övezetbe olyan városok esnek, mint London, Berlin vagy épp Prága. Azon túl, hogy világszerte megváltozik az éjszakai égbolt látványa, a legnagyobb mértékben a földi teleszkópokkal dolgozó csillagászok munkáját nehezíti majd meg a rengeteg műhold.

Az alacsony Föld körüli pálya műholdakkal való megszórása más szempontból is veszélyeket rejthet. Bár még nem vizsgálták részletesen, de elképzelhető, hogy a többnyire alumíniumötvözetből álló műholdak rövid életciklusuk végére érve a felső légkörben alumínium-oxid részecskéket képeznek majd, melyek erősen roncsolhatják az ózonpajzsot.

A fennálló problémák egy részére léteznének megoldások, ezeket azonban még nem fogadták meg a vállalatok. A műholdak kialakításának változtatásával például sokkal halványabbá lehetne őket tenni. A kérdésben azonban egyelőre nincsenek törvényi szabályozások, a cégek és az állami szervezetek egyelőre azt csinálnak az alacsony Föld körüli pályán, amit csak akarnak. A kérdés fontossága miatt azonban elengedhetetlen, hogy ez minél hamarabb megváltozzon. (Conversation)

search icon