Elbúcsúzhatunk az olcsó pamut ruháktól?
Elbúcsúzhatunk az olcsó pamut ruháktól?

A textilipar legfontosabb alapanyagát adó gyapottermesztés az éghajlatváltozás hatásai miatt komoly veszélybe kerülhet a következő időszakban. Ez nem csak a ruhák drágulásán érződik majd, de százmilliók megélhetése kerülhet veszélybe világszerte.

A ruhaipar igen jelentős szereplője a pamut: globálisan minden harmadik textiliparban használt természetes szálat ez az anyag adja. Épp ezért érintheti érzékenyen az ágazatot a már most tapasztalható változások kibontakozása; a Másfélfok cikke szerint már két évtizeden belül a világ gyapottermelő területeinek háromnegyede veszélyes hőstressznek lesz kitéve és súlyos aszályok sújtják majd a régiók felét.

A gyapottermelő vidékek jelentős része már most vízhiánnyal küszködik, ez pedig csak fokozódik majd az éghajlatváltozás miatt, de ugyanígy az alkalomszerű heves esőzések is gondot jelenthetnek. Ráadásul a vegetációtüzek kockázata is egyre emelkedik az érintett régiókban.

Az éghajlatváltozás hatása már ma is érzékelhető az árakban. Ahogy írják, például a Pakisztánban 2010-ben pusztító nagy árvizek miatt jelentősen megugrott a pamut világpiaci ára, a 2009-es kilogrammonként 0,7 dolláros árról 2,5 dollárra.

Az éghajlati szélsőségeknek való kitettséget az is növeli, hogy a globálisan gyapottermesztésből élő 350 millió ember 90%-a kevesebb mint 2 hektáron gazdálkodik. Mint írják, ezeknek a kisgazdaságoknak alig vannak tartalékaik, a terméskiesések rendkívül súlyosan érintik őket, és megfelelő támogatás híján nehezen tudnak megbirkózni a fokozódó éghajlati szélsőségekkel.

Ahogy a számos más részletre is kitérő cikk fogalmaz, fogyasztás általános csökkentésével, a ruhák élettartamának növelésével, valamint azok újrahasználatával és újrahasznosításával mérsékelhető lenne az ipar nyersanyag-szükséglete. Így tehát az is egyértelmű, hogy mindennapi döntéseinken is sok múlik.

search icon