Pontosan mikor kezdjek palántázni? A különböző növényeket milyen hőmérsékleten neveljem? Egyáltalán milyen földbe tegyem a magokat? Rengeteg kérdés merül fel, amelyeket most megválaszol Réthy Kati agroökológus, gyakorló biokertész, a Magyar Agroökológiai Hálózat és a Magház Közösségi Hálózat tagja.
Miért palántázunk? Mely növényeket érdemes palántázni?
A növĂ©nyek kontrollált helyen törtĂ©nĹ‘ elĹ‘nevelĂ©sĂ©vel, azaz a palántázással meghosszabbĂthatjuk a termĹ‘szezont. A növĂ©nyek Ă©letĂ©nek kezdetĂ©n lökĂ©st adunk a fejlĹ‘dĂ©snek, minek rĂ©vĂ©n nagyobb Ă©s biztosabb termĂ©st Ă©rhetĂĽnk el.
Nem minden zöldsĂ©get Ă©rdemes elĹ‘palántázni. Bármilyen nagy is bennĂĽnk a hĂ©v, fontos, hogy egyes növĂ©nyek palántázásával várjunk. JellemzĹ‘en a paradicsomot, a paprikát, a padlizsánt palántázzuk, de lehet prĂłbálkozni a lassĂş csĂrázásĂş bazsalikommal vagy a szintĂ©n nehezen csĂrázĂł hagymafĂ©lĂ©kkel is. A tökfĂ©lĂ©k beĂ©rnek enĂ©lkĂĽl is, esetĂĽkben a palántázással nagyobb termĂ©st vagy korábbi beĂ©rĂ©st Ă©rhetĂĽnk el.
Mikor kezdjünk palántázni, vagy már el is késtünk vele?
Egyes fajták palántázását már február vĂ©gĂ©n megkezdhetjĂĽk, de nĂ©melyikkel mĂ©g várnunk kell. Az egyes zöldsĂ©geknĂ©l fontos a kĂĽlönbözĹ‘ idĹ‘zĂtĂ©s, ha ezt nem vesszĂĽk figyelembe, meg is gyilkolhatjuk palántáinkat.
Február vĂ©gĂ©n paprikával Ă©s padlizsánnal kezdĂĽnk. FigyeljĂĽnk arra, hogy melegigĂ©nyesek, szeretik a 25 fok környĂ©ki hĹ‘mĂ©rsĂ©kletet. A többivel viszont Ă©rdemes várni. A paradicsom palántázását március közepĂ©n kezdjĂĽk, de a tökfĂ©lĂ©kĂ©t Ă©s káposztafĂ©lĂ©kĂ©t elĂ©g március vĂ©gĂ©re idĹ‘zĂteni.
Milyen hĹ‘mĂ©rsĂ©kleten csĂráztassuk a kĂĽlönbözĹ‘ növĂ©nyeket?
Bármilyen picik is a növĂ©nyek, eltĂ©rĹ‘ Ă©s egyedi igĂ©nyeik vannak, amelyeket figyelembe kell vennĂĽnk. ElsĹ‘sorban a fĂ©ny Ă©s a hĹ‘mĂ©rsĂ©klet a meghatározĂł. Melegebb hĹ‘mĂ©rsĂ©kleten (20–25 fokon) csĂrázik jĂłl Ă©s gyorsan a paprika, a padlizsán, a bazsalikom, pár egzotikusabb növĂ©ny; ezĂ©rt Ă©n ezeket a fűtĹ‘test fölĂ© (nem rá!) szoktam tenni vetĂ©s után. A paradicsom Ă©s a tökfĂ©lĂ©k is mehetnek oda, bár Ĺ‘k jĂłl elvannak 18–20 fokon is.
Viszont ne rakjuk fűtĹ‘test fölĂ© a káposztákat, a salátát, a hagymát, ezek jobban Ă©rzik magukat 10–15 fokon. Nálam csĂrázás után 2 hĂ©ttel már mennek is ki az ĂĽvegházba, ott mĂ©g a mĂnusz 5 fokos Ă©jszakákat is bĂrják.
KözvetlenĂĽl a csĂrázás után a növĂ©nyek elĂ©g Ă©rzĂ©kenyek, ekkor már vegyĂĽk le Ĺ‘ket a fűtĹ‘test közelĂ©bĹ‘l, aztán ne változtassuk a helyĂĽket! Ha az ablakban vannak, figyeljĂĽnk a szellĹ‘ztetĂ©sre, mert egy hidegebb huzat is árthat nekik.
Mibe ĂĽltessĂĽnk? Milyen talaj a legjobb?
Probléma lehet, ha túl kötött az ültetőközeg. Laza, tápanyagban közepesen gazdag földet javasolok. Nekem az a tapasztalatom, hogy a boltokban kapható jó minőségű virágföldekkel vagy palántázókeverékekkel jól lehet dolgozni. Én a Florasca zöldség- és palántaföld-keverékét javaslom, de az Oázis Prémium zöldségföld is hasonlóan jó.
A legjobb, ha a föld feljavĂtásához házi, Ă©rett komposztot használunk. TĹ‘zeget is sokan használnak, nĂ©melyik bolti földben is van, de mivel ez nem a legfenntarthatĂłbb megoldás, Ă©n igyekszem kizárni. Perlitet használok mĂ©g, mely segĂt megtartani a nedvessĂ©get, Ăgy csökkenthetĹ‘ a kiszáradás veszĂ©lye. Mivel nincs benne tápanyag, Ăłvatosan bánjunk vele: nálam 50 liter földbe kb. 1–2 liter kerĂĽl. Ha nincs Ă©rett komposztom, a nagyobb Ă©tkű palánták földjĂ©be pelletált trágyát szoktam keverni, amely a palántának folyamatosan adagolja a tápanyagot. Viszont ne adagoljuk tĂşl, Ă©n 50 liter földhöz 0,5 kilĂłt adok. (A tĂşl sok trágyával vigyázzunk, de a chilire, a paradicsomra Ă©s a padlizsánra ráfĂ©r az erĹ‘sĂtĂ©s.)
Valaki a friss, laza vakondtĂşrásra eskĂĽszik, mely komposzttal összekeverve tökĂ©letes, egyedĂĽl minimális gyomosodásra lehet számĂtani.
Természetes vagy mesterséges fényre szavazol?
A fĂ©ny jelenti a legnagyobb kihĂvást! A palántagyilkolás leginkább bevett mĂłdja a palánták felnyurgultatása olyan helyen, ahol csak kevĂ©s fĂ©nyt kapnak, lehetĹ‘leg azt is csak egy iránybĂłl. Onnan tudjuk, hogy jĂł irányba haladunk a gyilkosság felĂ©, hogy a palánták szára a fĂ©ny irányába megnyĂşlik, Ă©s idĹ‘vel az egĂ©sz növĂ©ny eldĹ‘l.
TermĂ©szetesen az a legjobb, ha olyan helyet találunk nekik, ahol egyenletesen Ă©ri Ĺ‘ket a fĂ©ny. Ha ez mĂ©gsem lehetsĂ©ges, forgassuk naponta a palántáinkat! SzĂĽksĂ©g esetĂ©n a technikához is nyĂşlhatunk, de a sima, csibekeltetĂ©sĂ©hez is használt izzĂł nem lesz jĂł. Én Philips Tornado 32W, 6500 K Ă©gĹ‘ket használok sikerrel, melyek boltokban is kaphatĂłk. KĂĽlönfĂ©le növĂ©nytermesztĹ‘ ledeket is használhatunk, de ne ijedjĂĽnk meg, ha ezeket a termĂ©keket a marihuána termesztĂ©sĂ©re szakosodott ĂĽzletekben találjuk! Bátran kĂ©rjĂĽnk segĂtsĂ©get!
Ha már felnyurgultak a palántáink, a paradicsomon, a paprikán, a padlizsánon tűzdelĂ©ssel tudunk segĂteni, de sĂşlyos esetben lehet, hogy Ăşjra kell vetnĂĽnk.
Több praktikát is látni az ültetésre, neked van valami bevált módszered?
SzerencsĂ©re nagyon lelemĂ©nyesek az emberek. JĂłformán bármiben lehet palántázni. Alkalmasak a kisebb ĂĽltetĹ‘cserepek, palántatálcák, de számos háztartási hulladĂ©k is megfelel, pĂ©ldául a tejfölöspohár, a tetrapack doboz, a kávĂ©zacskĂł, a műanyag palack. Én arra kĂĽlön törekszem, hogy sokáig használjam Ĺ‘ket. Facebook-csoportokban sokfĂ©le használt ĂĽltetĹ‘tálcát lehet kapni, ezeket is ajánlom. Továbbá vicces megoldás vĂ©cĂ©papĂr-gurigábĂłl hajtogatott cserepeket használni.
A vĂz pangásának az elkerĂĽlĂ©sĂ©re szurkáljuk ki az edĂ©nyek alját!
A tojástartĂł tĂşl kicsi a palántázáshoz, Ă©s nekem a papĂr palántázĂłpoharak sem váltak be, mert könnyen kiszáradnak, viszont tĂşl vastagok, Ă©s a gyökerek nehezen tudják átbökni.
A paradicsom-, a paprika-, a padlizsán-, az uborka– Ă©s a cukkinipalántákat viszonylag hosszĂş ideig neveljĂĽk, ezĂ©rt tejfölöspohárnál kisebb edĂ©nyt ne használjunk, mert nem fog elfĂ©rni benne a gyökĂ©rzet! Az is fontos, hogy 1-2 tĹ‘nĂ©l több ne maradjon kelĂ©s után egy cserĂ©pben!
MĂ©g kiemelem a jelölĂ©st, mert könnyen el lehet felejteni, hogy mit hova ĂĽltettĂĽnk. Érdemes tehát jelölĂ©srĹ‘l, cĂmkĂ©zĂ©srĹ‘l gondoskodni. A papĂr erre nem alkalmas, mert átnedvesedik Ă©s elmosĂłdik. Én szeretem a jelölĹ‘ket műanyag lapbĂłl, tetrapackbĂłl kivágni vagy egyenesen a cserĂ©pre Ărni alkoholos filccel.
Hogy néz ki a vetés folyamata?
TöltsĂĽk meg 4/5-Ă©ig a cserepet földdel, Ă©s locsoljuk meg! VessĂĽk el a magokat, cserepenkĂ©nt pár szemmel többet, mint ahány növĂ©nyt a cserĂ©pbe tervezĂĽnk, aztán fedjĂĽk be földdel, Ă©s mĂ©g egyszer kicsit locsoljuk meg! Az aprĂłcska zöldsĂ©gmagokat nem kell mĂ©lyre dugni, elĂ©g, ha 0,5 centimĂ©ter föld fedi Ĺ‘ket. De pĂ©ldául a bazsalikom nem szeret földdel a fejĂ©n csĂrázni, ezĂ©rt ezt ne fedjĂĽk be! Hogy ne mossuk ki a magokat, a bazsalikomot Ă©rdemes spriccelĹ‘s flakonbĂłl locsolni.
Mi az a pikĂrozás, Ă©s mikor használjuk?
A pikĂrozással vagy más nĂ©ven tűzdelĂ©ssel a palántázási szezon kezdetĂ©n tudunk helyet spĂłrolni, de jĂłl jön akkor is, amikor nem tudjuk, hogy mennyire csĂrakĂ©pesek a magjaink, vagy a csĂrázáshoz magasabb hĹ‘mĂ©rsĂ©kletre van szĂĽksĂ©g, mint ami nagyobb terĂĽleten rendelkezĂ©sre áll, valamint esetleg akkor, ha a palántáink felnyurgultak.
A tűzdelĂ©s során a csoportosan vetett töveket darabonkĂ©nt szĂ©tĂĽltetjĂĽk. Ebbe lehetĹ‘leg akkor fogjunk bele, amikor már a szikleveleken kĂvĂĽl a rendes levelek is megjelentek! A palántákat gyökerestĂĽl kiemeljĂĽk, az Ăşj cserĂ©pben egy pálcikával lyukat fĂşrunk, oda pedig Ăłvatosan beĂĽltetjĂĽk a kis növĂ©nyt, majd meglocsoljuk. Kell pár nap, mire az Ăşj helyĂ©n magához tĂ©r. Ez a mĂłdszer jĂłl működik a paprikánál, a paradicsomnál, a padlizsánnál, esetleg a káposztafĂ©lĂ©knĂ©l. De ne tűzdeljĂĽnk tökfĂ©lĂ©ket, mert Ă©rzĂ©keny gyökereik miatt nem bĂrják ezt a procedĂşrát.
Van, amikor nem a palántanevelés a legjobb módszer?
TermĂ©szetesen vannak olyan növĂ©nyek, amelyek szaporĂtása nem palántázással a legjobb. A batátát Ă©s az Ă©desburgonyát legjobb tĹ‘rĹ‘l gyökereztetni. Viszonylag jĂłl bĂrják a tárolást, 1-2 gumĂłt elrakunk tĂ©lire, majd tavasszal vĂzbe vagy földbe dugjuk, kĂ©sĹ‘bb a kihajtott rĂ©szeket ĂĽltetjĂĽk ki. ĂŤgy a viszonylag drága zöldsĂ©geket könnyedĂ©n megsokszorozhatjuk.
Ezt a bazsalikommal is meg lehet csinálni. Mivel viszonylag lassan csĂrázik, Ă©rdemes venni egy bolti növĂ©nyt, a nagyobb hajtásokat levágni Ă©s vĂzbe tenni. 3-4 hĂ©t után gyökeret eresztenek, amit át lehet ĂĽltetni palántának.
Milyen ökológiai növényvédelmet javasolsz a palánták számára?
Az ökolĂłgiai gazdálkodás nem rajong a növĂ©nyvĂ©delemĂ©rt, de ezt amĂşgy sem kell tĂşlgondolni. HaladĂł kertĂ©szek prĂłbálkozhatnak kamilla- vagy csalánteával, melyet jĂłl felhĂgĂtva szĂłrĂłfejjel permeteznek a növĂ©nyekre. Én 1 evĹ‘kanál csalánbĂłl 5 dl vĂzzel fĹ‘zök teát, melyet 1 literre felhĂgĂtok, Ă©s 2-3 naponta mindenki kap egy kis zuhanyt. GombabetegsĂ©gek ellen elĂ©g hatásos.
A magunknak termesztett zöldség egy lépés a fenntarthatóbb életmód felé. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.
FotĂłk: RĂ©thy Kati
Kiemelt kép: Canva