Elhalkul a madarak éneke, ez pedig nekünk sem kedvez
Elhalkul a madarak éneke, ez pedig nekünk sem kedvez

Egy friss kutatás arra a megállapításra jutott, hogy Észak-Amerikában illetve Európába jelentősen halkabb és monotonabb lett a madarak éneke. Ennek hátterében a fajgazdagság és a madárpopulációk erőteljes csökkenése, valamit az emberi tevékenység előretörése áll. A tanulmány azonban tovább megy ennél, és arra a következtetésre jut, hogy ez a fejlemény végeredményben az emberi jólétet és egészséget is negatívan befolyásolja.

A Nature Comminucations című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt a Citizen Science Monitoring projekt keretében rögzített felvételeken hallható madárdalok elemzésével készítette a nemzetközi tudóscsapat. A felvételek jelentős részét érdeklődő laikusok készítették a két kontinens mintegy 200 ezer helyszínén.

Az információk alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a madarak énekének hangereje és változatossága szinte minden vizsgált területen csökkent az elmúlt 25 évben. A probléma pedig nem csak a madarakat sújtja.

Ahogy a tanulmányból kiderül, a veszteség nemcsak a madárvilág mellett az emberek számára is fájdalmas. A természet zajai ugyanis fontosak az egészség és a jóllét szempontjából is. Mint írják, a pandémia idején bevezetett korlátozások végérvényesen rávilágítottak arra, hogy a természettel való kapcsolat csökkenése negatív hatást gyakorol az emberek mentális egészségére.

search icon