Európai Hulladékcsökkentési Hét tizenötödszörre!
Európai Hulladékcsökkentési Hét tizenötödszörre!

2023-ban ünnepli fennállásának 15 évfordulóját az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampánya. Az idén november 18-26. között megrendezésre kerülő akcióhét kiemelt témája a csomagolás lesz!

A kezdeményezés magyar honlapja szerint a fókusztémára koncentrálva idén elsősorban olyan akciókat várnak, amelyek középpontjában a csomagolóipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a csomagolásmentesség, a csomagolás újrahasználata, újrahasznosítása, élettartamának növelése áll. Emellett természetesen minden egyéb, a hulladékcsökkentési témához kapcsolódó kezdeményezést várnak.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden évben november végén kerül megrendezésre. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Az idei eseményre október 16. és november 6. között lehet regisztrálni a  
https://szelektalok.hu/regisztracio/ oldalon keresztül.

Nem véletlenül került az idei kampány fókuszába a csomagolóanyagok kérdésköre. Az Európai Unióban a teljes műanyagfelhasználás 40%-a és a teljes papírfelhasználás 50%-a csomagolási célokat szolgál, ráadásul mintegy 36%-uk kárba vész – azaz települési szilárd hulladékként végzi, ahelyett, hogy újra lenne hasznosítva. A feleslegessé váló csomagolóanyagok 2009-ben 66 millió tonnát tettek ki, ez a szám, 2019-re már 78,5 millió tonnára rúgott. Ez egy lakosra levetítve 173 kilogrammot jelent.

Ezek fényében az Európai Bizottság úgy határozott, hogy 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie, annak érdekében, hogy élettartamukat meghosszabbítva a kárba vesző mennyiséget csökkenteni lehessen.

A hazai pályázók közül a legjobbakat ebben az évben is delegálják a nemzetközi versenyre! További információk a kezdeményezés oldalán találhatók.

search icon