Ezek lesznek a jövő „Superfoodjai”
Ezek lesznek a jövő „Superfoodjai”

Kaktusz, rovarok, laborban előállított hús? Egyes előrejelzések szerint ezek a jövő ételei. A távoli jövőben nem kizárt, hogy ezek az ételek is bekerülnek a mindennapjainkba, de vannak olyan őshonos vagy már itthon is könnyen termeszthető alapanyagok, amik a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak majd a táplálkozásunkban.

Az elmúlt években már a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk az egyre forróbb és aszályosabb nyarakat és az elmaradó hideg, havas téli időszakot. Az előrejelzések szerint, ha sikerül is lassítani a felmelegedést, ezek az időjárási jellemzők a jövőben is velünk maradnak. Ez nemcsak nekünk, de a növényeknek, a mezőgazdaságnak is kihívást jelent, amire reagálni kell, azonban ehhez a fogyasztók nyitottsága is szükséges. Jelenleg globálisan csupán négy terményt (kukorica, rizs, búza, szója) fogyasztunk a leggyakrabban, melyek hozama jelentősen csökkenhet az évszázad végére.

A kampányunk célja, hogy olyan alapanyagokat mutassunk be, melyek a szélsőséges időjárási körülmények között is jól termeszthetőek itthon és a beltartalmi értékük is kedvező, ráadásul termesztésükkel, fogyasztásukkal a biológiai sokféleséget is növelhetjük.

– mondta el Kiss-Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

Az alapítvány szakértőkkel (mezőgazdászok, biogazdák, ökológiai kutatók és dietetikusok) való egyeztetés után egy hét terményből álló listát állított össze. Eszerint a jövő „Superfoodja” lehet a cirok, a kender, a homoktövis, a porcsin, a csicseriborsó, az édesburgonya és a köles. A kampány során megismerhetjük az alapanyagokat fenntarthatósági szempontból, tanulhatunk beltartalmi értékeikről és információt kapunk arról is, hogyan érdemes előkészíteni, felhasználni a terményeket és hol juthatunk hozzá hazai vagy közeli forrásból az alapanyagokhoz.

A jövő „superfoodjai”
Kép: Felelős Gasztrohős

Ha pedig elsőre inkább nem otthon kísérleteznénk, a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermekben, kávézókban és cukrászdákban bele is kóstolhatunk a jövő ízeibe. Budapesten a Herbarban csicseriborsós, a Fourbitesnál csicseriborsós és édesburgonyás, a The Planteenben és a KIOSK-ban köleses és csicseriborsós, a La Mimosában és a Leoban homoktövises, a zebegényi Natura Hill naponta változó menüjében esetenként porcsinnal, kölessel és csicseriborsóval készült étellel is találkozhatunk. A sornak még nincs vége, a miskolci Süt a nap vegán bisztróban ciroklisztből készült péksüteménnyel, csicseriborsóból, édesburgonyából készült és kenderes fűszersóval ízesített fogásokat kóstolhatunk.

Az egy hónapos kampány július 13-án indult, a receptekért, információkért, ötletekért érdemes követni a Felelős Gasztrohős Alapítvány oldalát.

Forrás: Felelős Gasztrohős

search icon