Felgyűlik a naptej a tengerifűben
Felgyűlik a naptej a tengerifűben

A Földközi-tengerben élő tengerifűben felhalmozódnak a fényvédő krémekben található vegyi anyagok egy új tanulmány szerint.

A tudósok úgy vélik, hogy a Mallorca partjainál vizsgált Posidonia oceanica nevű tengeri fűfaj szárában felfedezett UV-szűrő anyagok a naptejekből mosódtak a vízbe. A mintákban különböző koncentrációban jelenlévő fényvédő anyagok között megjelent például az oxibenzon és az avobenzon is.

Utóbbiakról már többször megírtuk, hogy erősen károsítják a tengeri élővilágot, azok közül is kiemelten a korallzátonyokat. Hatásukra a korallok hajlamosabbak lehetnek a vírusfertőzésekre és a fehéredésre , a halak és más tengeri állatok szaporodása pedig felborulhat.

Bioakkumulációnak nevezzük azt a folyamatot, mely során az élőlények szöveteiben idegen mérgező- vagy szennyező anyagok halmozódnak fel, mert az organizmusok csak nagyon lassan képesek kiválasztani őket, vagy egyenesen képtelenek rá.

A Földközi-tenger esetében ezt a problémát tovább tetézi, hogy medencéje meglehetősen kicsi és zárt, vize pedig sekély, így a kérdéses vegyianyagok koncentrációja magas szintet érhet el. Bár ezeknek a tengeri fűre gyakorolt teljes hatása még nem ismert, a kutatók aggódnak a lehetséges káros hatások miatt.

Ezt a tengeri enklávét a kikötői tevékenységek, a szennyvíz-kibocsátás és a turizmus erősen befolyásolja.

–mondta a tanulmány társszerzője Dr. Silvia Díaz Cruz

A Posidonia oceanica kiterjedt réteket alkot a Földközi-tenger partvidékén, és döntő szerepet játszik az egészséges óceáni ökoszisztéma fenntartásában. A tengerifű rétek sokféle tengeri fajnak adnak otthont, és szén-dioxid-raktárként működnek, miközben segítenek a part menti területek erózió elleni védelmében is.

Ha azt találjuk, hogy a napvédő szerek a felhalmozódáson túlmenően befolyásolják a tengeri füvek fotoszintézisét és növekedését, az nagy probléma lesz, mivel ezek a tengeri füvek fontos ökológiai szerepet játszanak a Földközi-tenger partvidékén.

– mondta Nona Agawin professzor, a tanulmány másik szerzője

Abban a kutatók is egyetértenek, hogy a strandolók védelmére szükség van, azonban ha bebizonyosodik, hogy a mostani szerek ártanak a tengeri füveknek, akkor alternatív napvédő szereket kell majd találni. Néhány országban korábban már tiltólistára kerültek bizonyos naptejek, épp a tengeri élővilág védelme érdekében. (Guardian)

search icon