Hordozható és újratölthető szódás flakon
Hordozható és újratölthető szódás flakon

Hordozható és újratölthető szódakészítő palackot hoztak létre svájci kutatók, amellyel lecserélhetőek az eldobható ásványvizek, és így jelentősen csökkenthető a műanyag szennyezés is.

Sokan szeretik a szódát, vagy a szénsavas ásványvizet, a buborékok frissítő hatása miatt, egy új svájci találmány azoknak kínál környezetbarát megoldást, akik e csoportba tartoznak, és szeretnének bárhol, bármikor szódát inni. Arra számos megoldás van, hogy miként vihetünk magunkkal otthonról csapvizet, de a szódával ezt eddig el se lehetett képzelni. A Zürichi Műszaki Egyetemen végzett fiatal kutatók, akik maguk is szódarajongók, emiatt fejlesztették ki az újratölthető szódás rendszert. A fejlesztett termékük fenntartható, piaci rést fed le, és igen praktikus.

Forrás: ETH Zürich

A formatervezett 6 deciliteres flakon aljába építették be a szén-dioxid tartályt, amelyből 10 flakon szóda készíthető gombnyomásra. A gázt, ha kifogy, otthon pótolhatjuk egy erre a célra készített állomáson, amelybe a más készülékekhez kapható szén-dioxid tartályt lehet csatlakoztatni, a vizet pedig csapról bárhol utánatölthetjük.

A fiatal szakemberek igyekeznek mindent a lehető legkörnyezetbarátabb módon előállítani, például a készüléket helyben gyártatják, illetve majd forgalmazzák is (egyelőre a cégüknél lehet megvásárolni). A következő terveikben szerepel, hogy ugyanilyen megoldásban egy kívánság szerint ízesített szódát előállító palackot készítsenek, illetve olyan formát is, amely speciális vízszűrője segítségével ott is megoldást jelenthet, ahol nincs egészséges csapvíz.

(National Geographic)

search icon