Hulladékból „zöld” hangszerek

Hulladékból „zöld” hangszerek
Hulladékból „zöld” hangszerek

Mára a hangszergyártás területén is megjelent a környezettudatos gondolkodás. Noha még gyerekcipőben jár, több ígéretes kezdeményezés is napvilágot látott a közelmúltban. Azonban nemcsak a gyártók, hanem mi magunk is készíthetünk hangszereket, akár otthoni tárgyak felhasználásával is. Természetesen, ha profibb hangszert akarunk készíteni, ehhez már a legtöbb esetben szakértelem és megfelelő szerszámok is szükségesek. Mindenesetre sok esetben mi is eszkábálhatunk egyszerűbb eszközöket a zenéléshez. Hogyan lehet otthon olcsó alapanyagokból vagy akár szemétből hangszert készíteni? Milyen érdekes ötletek születtek ezen a téren a hulladék újrafelhasználására?

Azoknak, akik szeretnek barkácsolni

Amennyiben komolyabb célra használnánk hangszerünket, úgy is találhatunk pár környezetbarát megoldást, amelyek nem mellesleg a pénztárcánkat is jobban kímélik. A témát másik oldalról megközelítve azonban szükségünk lehet némi szakértelemre és megfelelő barkácseszközökre ahhoz, hogy jobb hangzású hangszert hozzunk létre. Ha mégis erre adnánk a fejünket, akkor is megúszhatjuk viszonylag egyszerűen. A felújításokból származó fel nem használt réz- vagy műanyag csövek például remek alapanyagok egy furulyához. Természetesen egy tökéletesen funkcionáló zongorát vagy hegedűt már nem olyan egyszerű elkészíteni, de gitárt – kis odafigyeléssel és még több faragással – mi is készíthetünk. A gitár az alapanyagait tekintve pedig majdhogynem bármiből állhat. Az interneten körbepillantva szinte nem találunk olyan anyagot, amelyből valaha ne készítettek volna gitárt, a fagyipálcikától kezdve egészen a legóig. A Simon Lee gitárgyártó cég például illegális, lefoglalt cédémásolatokból hozott létre egy különleges kinézetű gitárt.

A Simon Lee gitárja
Fotó: Ecofriend.com

Az ő portfóliójuk egyébként is hasonló, legtöbbször újrahasznosított anyagokból hoznak létre kézzel készített gitárokat, ezek közé tartozik például az automatás műanyag poharakból létrehozott hangszerük is.

Egyszerű alternatívák az egész családnak

Amennyiben könnyedebb oldalánál fogva közelítünk a zenéléshez, vagy valamilyen kreatív játékkal akarjuk meglepni gyerekeinket, akkor is temérdek lehetőség közül válogathatunk, amelyek remek időtöltést nyújthatnak akár az egész családnak. Például a kiürült kávés- vagy csipszesdobozokat felhasználva rengeteg szórakoztató hangszert lehet készíteni, mindössze a henger alakú dobozra és pár díszítőeszközre van szükségünk. A fedőket megfordítva és a dobozra ráragasztva remek dobokat lehet létrehozni, vagy – ha rizzsel feltöltjük – esőbotként is zenélhetünk vele. Ezenkívül sok más – a háztartásunkban fellelhető, hulladékként végző – tárgyat használhatunk különféle hangszerek készítéséhez a papírhengertől kezdve a hajcsatokig. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Korábbi cikkünkben például a hullámkarton kreatív felhasználásáról olvashatnak, amelyből többek között gitárt vagy akár zongorát is készíthetünk gyerekeinknek.

Különleges megoldások a világ minden tájáról

Szerte a világban találkozhatunk őrültnek tűnő ötletekkel, amelyek mind a fenntartható hangszerek készítéséről szólnak. A műanyag csövektől kezdve a hatalmas tartályokon át akár a fegyverekig szinte bármiből képesek az emberek hangszert gyártani. Ezzel pedig legtöbbször a környezetet is kímélik.

Akár ipari hulladékból is lehet hangszereket gyártani egy kis fantáziával. Remek példa erre az olaszországi ZOOart művészeti fesztiválon 2011-ben bemutatott StereoTANK, amely lényegében egy hatalmas gitár régi fémhordókból összerakva. A félbevágott fémtartályok között kifeszített húrokat megpengetve lehet megszólaltatni a hangszert, a hang erősítéséről pedig a hordókba helyezett műanyag vödrök gondoskodnak.

A StereoTANK
Fotó: StereoTANK

Egy másik érdekes megközelítés az Egyesült Államokból származik. Donald Knaack amerikai zenész arról ismert, hogy kizárólag újrahasznosított hangszereken ad elő. Mára már több albuma is megjelent, melyeken különféle hulladékokból készített dobokon zenél. Innen ered művészneve is, ugyanis zeneszámait „The Junkman” néven adja ki.

Kolumbiában egy helyileg elismert hangszerkészítő, Luis Alberto Paredes a háborúkat megelégelve ötlötte ki különleges hangszerének koncepcióját. Ebben pedig a világszerte hírhedt gépfegyver, az AK-47-es volt „segítségére”. Ebben az esetben szerencsére azonban nem az emberek kiiktatása, hanem szórakoztatása volt a cél. Úgy szedte szét és alakította át a fegyvert, hogy végül teljesen működőképes gitárt kapott, amellyel a béke üzenetét közvetítheti a háború helyett. 

AK-47 gitár
Fotó: The Baltimore Sun

Bár nem hangszer, mégis rendkívül érdekes zenéhez köthető innováció a sörösdobozokból, illetve -kupakokból készített rádió. Az ötlet Dél-Afrikából származik, ahol egy valóban működőképes eszközt hoztak létre újrafelhasznált anyagokból.

Zenekar hulladékból készült hangszerekkel?

Bizony, ilyen is létezik! A zenekar a paraguay-i főváros, Asunción egyik területéről, Cateura térségből indult. A területet mára szemétteleppé alakították, évente közel 1500 tonna hulladék érkezik ide. A körzetet erős szegénység jellemzi, az itt élő családok jó része az újrahasznosítható szemét kiválogatásából próbál megélni, nem engedhetik meg maguknak hangszerek vásárlását. Favio Chavez helyi zenetanár azonban úgy döntött, hogy megpróbál kezdeni valamit a problémával, ennek gyümölcseként jött létre a Landfill Harmonic gyermekzenekar. Amint az elnevezés sugallja, a zenekar tagjai a szeméttelepen található hulladékokból készített hangszerekkel zenéltek. Először csak kedvtelésből játszottak, majd egyre több koncerten is felléptek. A zenekar olyannyira sikeres lett, hogy mára már több országban turnéztak. 2015-ben dokumentumfilm is készült róluk, amely számos díjat is elnyert. Az ezekből befolyt bevételekből többek között új zeneiskola építését támogatták a körzetben, a fennmaradó összeget pedig a zenekar tagjainak ösztöndíjára fordítják.

Cateura Orchestra
Fotó: Instruments Beyond Borders

Összegzés

Bár az említett ötletetek közül sokat elég nehezen lehet megvalósítani, érdekes látni, hogy milyen megoldások születnek a világ egyes részein a környezettudatosság jegyében. Ha nem is tudjuk elkészíteni a fent említett hangszereket, inspirálódhatunk általuk, így mi magunk is kitalálhatunk valami újat, amivel kicsit zöldebbé tehetjük világunkat.

search icon