Karbonsemlegesség
Karbonsemlegesség

A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy annyi szén-dioxidot távolítunk el a légkörből, mint amennyit kibocsátunk, azaz egyensúlyban van a kibocsátott szén-dioxid és a légkörből kivont és a szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége. Ezt nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásnak is szokták nevezni.

Hogyan érhető el a karbonsemlegesség?

A karbonsemlegesség akkor érhető el, ha egy entitás (például magánszemély, vállalat, szolgáltatás, termék vagy esemény stb.) amennyire csak lehetséges, minimalizálja szénlábnyomát, és a maradék kibocsátás kompenzálásáról is gondoskodik. Például szén-dioxid-kibocsátási kvótát vásárol, vagy szén-dioxid-kiegyenlítő környezetvédelmi projektet támogat.

Milyen szén-dioxid-kiegyenlítő projektek léteznek?

Jelenleg az ilyen irányú projekteknek három formája létezik.

  • Az erdészeti projektek megőrzik és helyreállítják az erdei ökoszisztémákat, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében, és jelentős előnyökkel járnak (pl. fenntartható erdőgazdálkodás).
  • Az energiaprojektek csökkentik a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását tiszta, megújuló energia előállításával vagy az energiahatékonyság növelésével. Ilyen például egy szélerőműpark telepítése vagy épp az energiatakarékos izzók használata.
  • Az ún. „kék szén-dioxid” projektek az édesvízi- és tengeri ökoszisztémák megvédésével foglalkoznak. Ezek azért kiemelten fontosak, mert például a part menti mangroveerdők igen jelentős mennyiségű szenet raktároznak.

Milyen előnyökkel jár a karbonsemlegesség?

A karbonsemlegesség az éghajlatváltozás káros következményeinek elkerülése szempontjából kulcsfontosságú. A klímaváltozás hatásainak tompításával nőhet az élelmiszer-biztonság, a környezetszennyezés mérséklése révén javulhat az emberek egészsége.

A karbonsemlegesség emellett hozzájárul a fenntartható gazdasági növekedés fellendítéséhez, valamint a zöld munkahelyek bővüléséhez. Ugyanakkor segít a biodiverzitás csökkenésének megállítására irányuló célkitűzésekben, valamint az óceánok rehabilitációjában.

További szócikkek
search icon