Két ország összefogása a szibériai tigrisek védelmében
Két ország összefogása a szibériai tigrisek védelmében

Az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban található Északkeleti Erdészeti Egyetemen hoztak létre kínai-orosz együttműködésként egy közös laboratóriumot a szibériai tigris védelmével kapcsolatos kutatásokra.

Az MTI beszámolója szerint, a laboratóriumban mindkét fél több mint 20 szakértője vesz majd részt. Munkájuk olyan kutatási területeket ölel fel, mint a vadon élő állatok ökológiája és kezelése, a szibériai tigris táplálása és tenyésztése, valamint a vadon élő állatok genetikája.

A laboratórium a veszélyeztetett állatok védelmével foglalkozó nemzetközi tudományos kutatócsoportot alakít ki, amely tovább mélyíti a szibériai tigrisek védelmével kapcsolatos elméleti és technikai cseréket, és erősíti az adatcserét

– mondta el Csiang Kuang-sun, a laboratórium szakértői bizottságának igazgatója.

A két ország még 2010-ben írt alá együttműködési megállapodást a szibériai tigrisek és az amuri leopárdok védelméről. Kína 1986-ban hozott létre egy hejlungcsiangi nagymacskatenyésztő központot, majd miután az elmúlt években fokozta a tigrisek védelmére irányuló erőfeszítéseit, a nagymacskák száma is megnövekedett.

A szibériai tigris a világ egyik legveszélyeztetettebb alfaja, főleg Kína északkeleti térségében, Oroszország távol-keleti részén és a Koreai-félsziget északi részén él.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(MTI)

Fotó: Pixabay

search icon