Kína egyelőre nehezen érvényesíti helyi szinten zöld céljait

Kína egyelőre nehezen érvényesíti helyi szinten zöld céljait
Kína egyelőre nehezen érvényesíti helyi szinten zöld céljait

A Greenpeace kelet-ázsiai régióért felelős csoportja szerint a kínai hatóságok erőfeszítései nem elegendőek ahhoz, hogy az ország teljesíteni tudja a 2030-as kibocsátási csúcshoz, illetve 2060-as klímasemlegességhez kapcsolódó vállalásait.

A környezetvédő szervezet hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint az alapvető probléma abban áll, hogy a kínai felső vezetés dekarbonizációs céljai, valamint a helyi szintek valósága között komoly szakadék húzódik. A problémát ráadásul a pandémia még jobban felerősítette. Az önkormányzatok jelenleg a gazdaság helyreállításával vannak elfoglalva, ehhez pedig zömmel az olcsóbb piszkos technológiákat használják.

Az, hogy a 2030 utáni időszakban a szén-dioxid csúcs után egy hosszan elnyúló, lassú csökkenés következhet, vagy a kibocsátás gyors visszaesése, elsősorban azon múlik majd, hogy mennyire sikerül összehangolni a központi kormányzat céljait a helyi intézkedésekkel és lehetőségekkel. Ahogy a jelentésben olvasható, Peking komoly előrelépéseket érhetne el a zöld finanszírozás bővítésével, célzott hitelek és kötvények kibocsátásával, zöld támogatások bevezetésével.

A jelentés megállapításai szerint a koronavírus kapcsán biztosított segélykötvények mintegy 90%-a általános infrastrukturális fejlesztésekre fordítódott, miközben a zöldebb közlekedést, a fenntartható mezőgazdaságot és a hasonló projekteket jórészt hanyagolták.

A szervezet szerint önmagában nem elegendő, hogy a központi kormányzat kiemelt prioritásként kezeli a dekarbonizáció kérdését, arra is szükség van, hogy egy átlátható, megfelelő keretrendszert alkossanak, mely tartományi és önkormányzati szinten is a szén-dioxid-mentesítés felé tereli a források felhasználóit.

Illaria Mazzocco, a chicagói Paulson Intézet tudomány főmunkatársa szerint nem túl meglepő, amit látunk, és nem is Kína az egyetlen, ahol hasonló folyamatok figyelhetők meg. Mint mondja, ez az időszak az utolsó esély arra, hogy az országok magas kibocsátású projekteket valósítsanak meg, így amíg a lehetőség adott, nem fognak agresszív lépéseket tenni a kibocsátáscsökkentés érdekében. (Aljazeera)

search icon