Kiváló az idei kajszitermés
Kiváló az idei kajszitermés

A tavalyi duplájára és hosszú szezonra is számíthatnak idén a kajszibarack-termesztők.

Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán feltöltött videójában elmondta, hogy idén korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja. Magyarországon jelenleg 1731 termelő foglalkozik ennek a gyümölcsnek a termesztésével, összesen 4938 hektáron. Az elmúlt években a termőterület is jelentős növekedést mutatott, ami a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét is jelzi – ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy a kajszibarack termesztése sokszínűsége miatt fontos része a magyar mezőgazdaságnak.

Azon dolgozunk, hogy a termelők minél stabilabb feltételek között növelhessék terméshozamukat, és megfelelő támogatást kapjanak a fejlesztéseikhez.

A miniszter szerint az idei évben a klímaváltozás hatására korábban, május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, és a gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak.

„Az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack-termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, de maximum 65 százalékos forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. Ezek a támogatások a csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig terjednek ki” – emlékeztetett Nagy István.

A kajszibarack frissen fogyasztva kiváló antioxidáns-forrás, magas béta-karotin-, valamint A-, C– és E-vitamin-tartalommal bír, emellett fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és az általános egészségünk fenntartásában. „Érdemes tehát fogyasztani, érdemes vásárolni, most van itt a szezonja” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A természet adta, növényi alapú élelmiszerek a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

(Nagy István hivatalos FB oldala)

Fotó: Canva

search icon