Kivételes látnivaló lesz a júniusi égen!
Kivételes látnivaló lesz a júniusi égen!

Június 10-én különleges, gyűrűs napfogyatkozás lesz majd megfigyelhető Magyarországról, azonban szabad szemmel nem lehet majd látni az eseményt.

Nem csak hogy nem lehet majd látni, de nem is szabad megfelelő szemvédelem nélkül megfigyelni az eseményt, mely során Budapestről nézve a Hold a napátmérő nagyjából 8%-át fogja majd kitakarni.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményéből kiderül, hogy a gyűrűs napfogyatkozás során a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű marad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

A csillagászok szerint a jelenség megfigyelésére csak szaküzletekben napmegfigyelésre alkalmazható eszközök használhatóak, esetleg DIN12 feletti hegesztőszemüveggel, az egyéb házi megoldások azonban látáskárosodást okozhatnak.

Míg a jelenség hazánkból csak kis mértékben lesz megfigyelhető, addig a Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten teljes pompájában megcsodálható lesz majd.

A közlemény szerint a részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon