Környezetbarát keresési funkciókkal bővül a Google
Környezetbarát keresési funkciókkal bővül a Google

A Google vezérigazgatója Sundar Pichar bejelentése szerint egészen a jövő év végéig folyamatosan vezetnek majd be új, környezetbarát életmódot segítő keresési funkciókat és alkalmazásokat.

Az egyik legfontosabb frissen bevezetett újítás a zöld útvonaltervező. Ez nem csak a legrövidebb útvonalat mutatja, hanem felajánlja a legzöldebb útvonalat is.

A mesterséges intelligencián alapuló számítás figyelembe veszi a domborzatot, az út meredekségét, a forgalmat, hogy így becsülje meg melyik útvonal jár a lehető legkisebb kibocsátással. Egyben azt is megnézhetjük majd, mennyivel lesz kisebb a szén-dioxid kibocsátásunk, ha ezt az útvonalat választjuk.

Ez az Egyesült Államokban már elérhető, Európában pedig a jövő évtől lesz elérhető. A Google becslése szerint az új funkció az évi egy millió tonnával csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást már rövid távon.

Kerékpáros Google térkép jön

Szintén az elkövetkező hónapokban érkezik a Google Maps Lite, ami a kerékpáros közlekedést igyekszik segíteni. Ezzel az új alkalmazással a kerékpárosok számára teszi egyszerűbbé a Maps használatát, azáltal, hogy speciális az utazást könnyítő adatokat (pl. az útszakasz meredeksége) tesz elérhetővé.

Zöldebb utazások

A napokban már itthon is elérhetővé vált a Google Flights új funkciója, amely a repülőjáratokra keresve kilistázza az egy utasra eső becsült szén-dioxid kibocsátást. Ezen túlmenően azt is megmutatja, hogy melyik járat esetén számolhatunk kisebb szén-dioxid kibocsátással.

A cég szálláskeresője mostantól környezetbarát címkével jelzi azokat a szálláshelyeket, amelyek különleges erőfeszítéseket tesznek a hulladékgazdálkodás, vagy éppen a víztakarékosság terén. A zöld tanúsítványokkal rendelkező szállodák is öko-címkét kapnak a keresőben.

Ezek mellett számos más zöld funkció is elérhetővé válik, bár egy részük a még nem lesz elérhető magyar nyelven.

search icon