Kreatív megoldások vitték el a fődíjat a Klímainnovációs Közösség startupversenyén
Kreatív megoldások vitték el a fődíjat a Klímainnovációs Közösség startupversenyén

A műanyagot villanyárammá alakító Prometheus 42, valamint a tengeri műanyagból alternatív építészeti anyagot készítő Moseanic nyerte el a fődíjat a Klímainnovációs Közösség által meghirdetett Startup Plastic Surgery program záró pitch versenyén.

Az immár második alkalommal megrendezett Startup Plastic Surgery akcelerátor program eredetileg egy versenyzőnek szánt fődíját két startup is elnyerte. Az akár extrém mértékben szennyezett műanyag hulladékok villanyárammá történő átalakításával foglalkozó Prometheus 42 mellett az egyedi és karakteres megjelenésű tengeri műanyagdarabokból és természetes ásványi összetevőkből alternatív építészeti anyagot létrehozó Moseanic nyerte el a fejenként 15 millió forintos gyorsított befektetést.

A Klímainnovációs Közösség által indított kezdeményezés az első olyan startupoknak szóló program Magyarországon, amely a műanyaghasználat újragondolását és a műanyagot érintő kihívások kezelését célzó startupoknak kínál segítséget.

A négy hónapos programot lezáró verseny egyik különdíját a Skoonex hozta el. Tervezés alatt álló termékük egy két elemből álló, környezetbarát fogkefe, mely újrahasznosított alumínium vázból és cserélhető, 100 százalékban újrahasznosítható műanyag fejből áll. A különdíjat felajánló Rossmann arra is ígéretet tett, hogy ha elkészül, forgalmazni fogja a Skoonex termékét.

A másik különdíjat a Standardgreen nyerte el, akik elsősorban lakossági felhasználók részére kínálnak online elérhető, egységesített visszaváltható göngyöleg csomagolásban elérhető környezetbarát termékeket, amelyekkel alapjaiban megváltoztathatják a fogyasztói „vedd meg és dobd el” magatartást.

A Startup Plastic Surgery program során a startupok rendszeres üzleti coaching, iparágspecifikus mentorálás, workshopok és networking események segítségével piacképessé formálhatták kezdetleges ötleteiket, és konzultálhattak jelentős iparági szereplőkkel, például a zsűriben is helyet foglaló Tom Szakyval, a TerraCycle vezérigazgatójával és alapítójával.

search icon