Legyőzi-e a vegán terminátor a klímaváltozást?

Legyőzi-e a vegán terminátor a klímaváltozást?
Legyőzi-e a vegán terminátor a klímaváltozást?

Dübörög Glasgow-ban az ENSZ klímacsúcsa. Vannak bizakodók, és vannak akik szerint a COP26 sem hozza meg a várt áttörést, és a hangzatos illetve 30–50 év múlva esedékes vállalások megismétlésén túl nem sok minden fog történni Skóciában. Némileg mi is megosztottak vagyunk a kérdésben, hiszen nem jó ómen az, ha a világ legnagyobb kibocsátójaként épp Kína elnöke nem vesz részt a csúcson.

Ha a világ vezetői nem is tudnak eleget tenni..

..mi a hétköznapokban is képesek lehetünk csökkenteni a kibocsátásunkat. Az EnergiaKözösségek verseny nyomán arról beszélgettünk, hogy milyen praktikákkal csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat. Nem mindegy például, hogy hány fokra fűtjük a lakást, ahogy az is fontos, hogy milyen hőfokon megy a mosógép. Lényeges szempont, hogy a fenti versenyben résztvevő háztartások úgy tudtak elérni 7-10%-os csökkenést, hogy ehhez semmilyen fejlesztést, vagy beruházást nem alkalmaztak, csupán tudatosabb fogyasztókká váltak.

Mivel tudjuk jelentősen csökkenteni a karbonlábnyomunkat?

A kibocsátáscsökkentés egyik bombabiztos és a hatékony módja az, ha változtatunk az étrendünkön. Számtalan cikkünk született a növényi központú, vegetáriánus illetve vegán témákba, mivel azonban azokra is gondolnunk kell, akik a táplálkozásuk bolygóbaráttá tételében még nem itt járnak, nekik szóló, szintén a fenntarthatóság irányába mutató cikkeink is születnek. Ezek alatt azonban nemegyszer tűnnek fel olyanok, akik a saját vegánságukat nem értékként, hanem ideológiaként kezelik, megbélyegezve és elítélve azokat, akik nem az ő meggyőződésükben hisznek.

A vegán terminátor

Ennek kapcsán példaként hoztunk egy olyan filmet, mely úgy tudja átadni a vegán üzenetet, hogy azzal nem sért meg másokat, ellenben vonzóvá és hívogatóvá teszi a táplálkozásunk növényi alapokra való helyezését. Közben azt is bemutatja, hogy miként hittük el az évtizedes propagandának, hogy a húsevéstől lesz férfi a férfi, és hogy a legjobb sportteljesítményt azok tudják elérni, akik sztékkel eszik a sztéket.

search icon