Megelőzhetők a holnap vízkonfliktusai?
Megelőzhetők a holnap vízkonfliktusai?

A víz a legértékesebb erőforrásunk, hiszen nem pótolható semmivel. Ahol a tiszta víz szűkösen áll rendelkezésre, ott általában szenvedés és erőszak jár a nyomában. A konfliktusok viszont nem feltétlenül maradnak helyben, hiszen a víz nem ismeri a határokat: egyre gyakrabban jelenik meg az államok közötti konfliktus forrásaként a víz.

Talán ez is az oka annak, hogy idén a víz világnapjának jelmondata: „Víz a békéért”. Ahogy a világnap hivatalos magyar oldalán írják, világszerte több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől, ennek ellenére mindössze 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról. Ebből nem nehéz azt a következtetést levonni, hogy a tiszta vízhez való hozzáférés nemzetközi konfliktusok kiindulópontja is lehet a jövőben, miközben humanitárius katasztrófák egész sorával és sosem látott méretű migrációs hullámokkal kerülhetünk szembe.

A korábbi években is foglalkoztunk a víz világnapjával. A tavalyi esemény tematikája az egyéni cselekvés fontosságára kívánta felhívni a figyelmet, míg 2022-ben a felszín alatti vizek kerültek a középpontba.

Egyre kiélezettebbek a vizek körüli konfliktusok

A bolygónkon található összes víznek csupán 3%-a édesvíz, de ennek 80%-a a sarki jégtakarókban és a gleccserekben található. A rendelkezésre álló édesvízkészlet tehát csekély, noha az emberiség számára hozzáférhető víz mennyisége elméletileg bőven elég lenne mindannyiunk számára. A probléma viszont az, hogy ennek eloszlása és hozzáférhetősége egyenetlen. Friss adatok szerint jelenleg 2,2 milliárd ember nem fér hozzá biztonságos, tiszta ivóvízhez, közülük pedig 115 millióan felszíni vizet isznak.

Ráadásul a víz körüli konfliktusok az esetek legnagyobb részében a fejlődő országokat sújtják, ahol egyébként is sok kihívással kell szembenézniük az embereknek.

Nők cipelik haza a vizet valahol Afrikában.
Fotó: canva.com

A vízkonfliktusok többsége folyókhoz kapcsolódik. A jellemző mintázat az, hogy a folyók felső folyásánál fekvő (felvízi) országok korlátozzák a kifolyó mennyiséget. Ez lehet mezőgazdasági és ipari felhasználás vagy épp duzzasztók építése is, ami aztán vízhiányt idéz elő az alvízi országokban.

Sajnos már most számos ilyen konfliktust említhetnénk. Az elmúlt évekből emlékezhetünk például az Etiópia által emelt új gát és víztározó kapcsán kialakult szembenállásra. A Nílus nagymértékű megcsapolása kis híján fegyveres konfliktushoz vezetett Egyiptom és Etiópia között. Mindez nem is csoda, hiszen Egyiptom lakosságának 97%-át máig a Nílus látja el, és ahogy az ókorban, úgy ma is elsősorban e folyóra épül az ország mezőgazdasága.

A helyi és a nemzetközi konfliktusokon túl pedig még egy súlyos következménye lehet annak, ha hagyjuk elmérgesedni a vízkérdést, ez pedig a migráció. Nagyon szélsőséges esetben 2050-re akár 500 millió ember vándorolhat el szülőföldjéről a vízhez való hozzáférés ellehetetlenülése miatt, ahogy ezt Glied Viktor, a PTE kutatója nyilatkozta korábban a Greendexnek.

A víz békét teremthet

Szerencsére, ahogy konfliktusok és háborúk alapját képezheti, úgy a víz a béke záloga is lehet. Épp erről szól a mai világnap is. Arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy az ismert globális problémák mellett egyre sürgetőbb foglalkoznunk a vízügyi együttműködésekkel is. Tavaly az ENSZ New York-i vízügyi csúcstalálkozójára készült, mérföldkőnek nevezhető jelentés viszont sajnos nem festett túl fényes képet a kilátásokról.

Szemben olyan kérdésekkel, mint a klímaváltozás nyomán bekövetkező fordulópontok, a vízproblémákkal és a lehetséges következményeikkel nagyjából tisztában vagyunk. Ez pedig kézzelfogható lehetőséget biztosít arra, hogy megtegyük a szükséges lépéseket. A 2023-as világnap központi témája az volt, hogy az egyének mit tehetnek a vízproblémák ellen. És ahogy akkor megállapítottuk, bizony sokat, hiszen minden csepp víz számít. Az idei világnap viszont a közösségek és az országok felől közelíti meg a kérdést.

Ahogy a világnap magyar oldalán írják, „a víz kivezethet minket a válságból. A közösségek és országok közötti együttműködést teremtheti meg a víz igazságos elosztása – ezt a célt szolgálják az ENSZ nemzetközi szintű egyezményei és a helyi szintű intézkedések”.


A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott vizeink, élővilágunk és a biodiverzitás védelme, amit a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

search icon