Magashegységek Magyarországhoz közel – Hová menj túrázni? I. rész

Magashegységek Magyarországhoz közel – Hová menj túrázni? I. rész
Magashegységek Magyarországhoz közel – Hová menj túrázni? I. rész

Sokan ülnek repülőre egy jó kaland, egy szép táj vagy egy gyönyörű város miatt, azonban az országhatárhoz közel is számos úti cél kínálkozik. Ráadásul ezek a helyek autóval vagy tömegközlekedéssel csupán pár órányira vannak. A nyár nem csak a tengerpartról szól: ha elmerülnél a magashegységek látványában, vagy csobbannál egyet egy kristálytiszta vizű hegyi tóban, az alábbi opciókat imádni fogod.

Évek óta magashegységekbe járunk nyaralni: ezek a helyek az aktív pihenés mekkái. Csodálatos túraútvonalak, bicikliutak, gyönyörű tavak, ahol lubickolás közben körbevesznek a hegyek, jó levegő és nyugalom. A bakancslistámon hegységek szerepelnek, nem tengerpartok. Habár sokan összekötik a nyarat a tengerrel (és ezt nagyon jól is teszik), a hegységekben is találni bőven lehetőséget a meleg hónapokban. Ami külön említésre méltó, hogy ezek a desztinációk közel vannak, nem kell sokat utazni, így akár autóval, vonattal vagy busszal is elérheted őket.

Nem véletlenül népszerű a Bledi-tó és környéke.
Kép: canva

Szlovákia: Alacsony-Tátra és Magas-Tátra

Az Alacsony-Tátra és a Magas-Tátra kihagyhatatlan túracélpontok. Mindkét hegység tartogat magában olyan látnivalókat, amelyeket legalább egyszer (de inkább többször) látni kell az életben. Tengerszemek, különleges növényvilág, remek turistaközpontok: egyszóval számtalan kikapcsolódási lehetőség vár.

Irány az Alacsony-Tátra

Az Alacsony-Tátra 728 négyzetméteren terül el a Vág és a Garam között. Az itt található nemzeti park a legnagyobb a szlovák nemzeti parkok között. Habár „alacsony”-ként hivatkoznak rá, sok 2000 méter feletti magasságú heggyel büszkélkedhet, amelyeket akár Te is megmászhatsz, ha itt jársz.

Legmagasabb hegye a Gyömbér (2043 m), majd a Štiavnica (2025 m) és a Chopok (2024 m) következik. A területben az a legszebb, hogy bár rengeteg szálloda, felvonó és turistaközpont épült itt, mégis sok az érintetlen, őserdős terület. Medvék, farkasok és hiúzok élnek itt, de zergék és havasi mormoták is megfigyelhetők. A megnyerő nevű Ördöglakodalma-hágó és a Király-hegy számos gyalogtúra kiindulópontja, így bárki megtapasztalhatja a különleges erdőségeket. Emellett számos barlangot is meglátogathatsz, például a Déményfalvi-jégbarlangot és -cseppkőbarlangot, de a Sebeséri-barlang, a Holt denevérek barlangja és a Vázseci-barlang is népszerű célpont.

Az Alacsony-Tátra erdeiben csodálatos élmény kalandozni.
Kép: canva

Ha inkább a föld felett maradnál, 840 kilométernyi jelzett túraútvonal és 15 tanösvény vár. Deménvölgy turisztikai központja, a Vámos és a Tále, valamint a Dóval és az Ördöglakodalma-hágó is jó kiindulópontok. Ezeket autóval nagyjából 4 óra alatt elérheted, így például gyerekkel is ésszerű és nagyszerű választás bármelyik.

Szerelem első látásra: a Magas-Tátra

Aki kicsit is a hegyek szerelmese, annak a Magas-Tátra nemcsak kötelező, hanem szívet melengető célpont. Idén lesz a harmadik alkalom, hogy eljuthatok ide, de még mindig bőven van olyan terület, amelyet meg kell ismerni. A Kárpátok legmagasabb hegyvonulata, ám a világ legkisebb magashegysége Szlovákia és Lengyelország határán fekszik. Kocsival, vonattal vagy busszal is eljuthatsz ide 4–5 óra alatt.

Legmagasabb hegycsúcsa a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) 2655 méterrel, legnagyobb tava pedig a közkedvelt Halas-tó (Morskie Oko). A Tátra legmagasabb vízesése a Rejtett-völgyi vízesés (Ťažký vodopád), amely kb. 100 m magas.

Az itt található turistaösvények csaknem 600 km hosszan kanyarognak, szinte minden nevezetességet láthatsz, amit csak szeretnél. A túrák mellett számos termálfürdőt is találsz itt, így az aktív és a passzív pihenés akár kombinálható is.

A Morskie Oko közkedvelt turistacélpont.
Kép: canva

Szlovénia: Júliai-Alpok

A Szlovéniában (és egyébként Olaszországban is) elterülő Júliai-Alpokról nem lehet ömlengés nélkül beszélni. Az itt található Triglav Nemzeti Park olyan csodákat rejt, amelyek gyereknek és felnőttnek egyaránt emlékezetesek lesznek. Ráadásul a Bohinj vagy a Bledi-tó csodálatos fürdőzést ígér, ahol akár suppal vagy kenuval is kiélvezheted a tó adta örömöket.

A hegyvonulat kb. 4 400 km2 területet jelent, legmagasabb csúcsa pedig a 2 864 méter magas Triglav-hegy. Folyók, tavak, vízesések, meredek sziklafalak, alpesi legelők, szurdokok és völgyek váltakozása teszi ellenállhatatlanná ezt a vidéket. Aki egyszer eljött ide, biztosan még többet akar majd belőle. Leglátogatottabb helyei:

  • a Bledi-tó,
  • a Bohinj-tó és a Mostnica-szurdok,
  • a Slap Savica vízesés,
  • a Vintgar-szurdok,
  • a Soča-út, túra a smaragdzöld folyó mentén,
  • a Pokljuka sziklaszurdok,
  • a Tolmin szurdok
  • és a Vršič-hágó.
Ha egyszer láttad, bármikor visszamennél.
Kép: canva

Románia: Erdély

Még főiskolás koromban jártam Erdélyben, azóta is visszavágyom. Semmihez sem fogható miliő, ami itt vár. Mindent áthatnak a hagyományok, a történelem és a természet különleges egyvelege. Erdély alatt ma Románia nyugati részét értjük, az ország csak úgy ontja magából a nemzeti parkokat. A Keleti-Kárpátok és a Déli-Kárpátok rengeteg látnivalót tartogat, nehéz eldönteni, merre is induljon az ember. A Fogarasi-havasok, a Retyezát, az Erdélyi-középhegység, mind remek kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.

Ráadásul számos tó is van a területen, ahol akár meg is mártózhatsz: a Medve-tó közkedvelt kirándulópont, érdekessége, hogy a világ legnagyobb heliotermikus tava. Középső rétegei ennek köszönhetően melegebbek, így igazán izgalmas benne fürdőzni.

Az erdélyi hangulat párját ritkítja.
Kép: canva

Ha tengerszemre vágysz, abból sincs hiány: a Zenóga-tó a Retyezát-hegységben kihagyhatatlan, de a 2034 méter magasan lévő Bilea-tó is csodálatos. A Fogarasi-havasok és a Transzfogarasi út szintén kihagyhatatlanok. Itt túrázhatsz is, és megtapasztalhatod Erdély lenyűgöző természeti adottságait.

A Gyilkos-tó és a Szent Anna-tó szintén népszerű állomások, ahogyan a parajdi sóbánya vagy a tordasi sóbánya is. Ezek a monumentális helyek minden korosztály számára érdekesek.

A fenti kis ízelítő csak egy falat abból, amit ezek a hegységek nyújtani tudnak. Az osztrák Alpokról és az olasz Dolomitokról is érdemes lenne hosszan értekezni, amit a sorozat második részében meg is teszek. A magashegységben való nyaralás egészen különleges formája a kikapcsolódásnak. Úgy gondolom, minden természetkedvelőnek ki kell próbálnia a pihenésnek ezt a formáját, különösen azért, mert ilyen csodás hegységek veszik körül a Kárpát-medencét, néhány órára az otthonodtól.

Kiemelt kép: canva

search icon