Megalakult a fenntartható bitcoinért dolgozó „bányásztanács”
Megalakult a fenntartható bitcoinért dolgozó „bányásztanács”

A Bitcoin Minig Council (BMC) fő célkitűzése, hogy a bitcoin bányászat energiafelhasználása átláthatóbb legyen, és az hogy elősegítsék a termelés fenntarthatóvá tételét.

Az elmúlt hónapok szinte másról sem szóltak, mint a bitcoin illetve más kriptovaluták környezeti terheléséről. Részben ennek is köszönhetően az árfolyamok mélyrepülésbe fordultak. Ezért látták szükségét az iparág vezetői, hogy létrehozzanak egy szervezetet, mely válaszokat adhat a digitális eszközök környezeti hatásával kapcsolatos aggodalmakra – írja a portfolio.hu.

A csoportot Michael Saylor vezeti, aki annak a MicroStrategy nevű cégnek a vezérigazgatója, amely a kriptovaluta legjelentősebb vállalati tulajdonosa. Az érintett felek vállalták, hogy megosztják egymással az energiafelhasználásukra vonatkozó információikat. A BMC tagsága a továbbiakban nyitott minden olyan bitcoin bányász számára, aki önkéntesen vállalja ugyanezt, a kutatás elősegítése és a legjobb gyakorlatok kidolgozása érdekében.

Mint a BMC honlapján írják, hisznek benne, hogy a bitcoin energiafelhasználása nem hiba, hanem funkció, amely az eszköz biztonságosságát szavatolja. Persze amíg főleg kínai széntüzelésű erőművek hajtják ezt a funkciót, addig nehezen értelmezhető e kitétel, bár a BMC épp azt célozná, hogy a bányászok tegyék transzparenssé energiafelhasználásukat, illetve -forrásaikat, ezzel ösztönözve egymást is arra, hogy a folyamatban minél nagyobb részarány jusson a megújulóknak. Érdekesség, hogy Elon Musk, akinek néhány héttel ezelőtti bejelentése indította el az árfolyamesést, végül nem csatlakozott a szervezethez.

Nemrég írtunk róla, hogy a most kialakult helyzet lehet az, amely változást hozhat a kriptovaluták, elsősorban a legnagyobbnak számító bitcoin modelljében és a bányászok (tehát az újabb coinok előállítói) hamarosan áttérhetnek a megújuló energiaforrások használatára. Ezzel a kriptovaluták folytathatják világhódító útjukat, melynek legújabb állomása épp a napokban volt, amikor a közép-amerikai El Salvadorban, a világon először hivatalos fizetőeszközzé nyilvánították a bitcoint.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon