Megkezdte munkáját az óceánok szeme
Megkezdte munkáját az óceánok szeme

Tegnap továbbította első megfigyeléseit a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) által közösen fejlesztett Sentinel 6B műhold, mely az óceánok kulcsfontosságú jellemzőit fogja figyelni küldetése során.

Még novemberben számoltunk be arról, hogy útnak indult a NASA földtudományi részlegét egykoron vezető Michael Freilich-ről elnevezett műhold, melytől minden eddiginél pontosabb megfigyeléseket várnak majd többek között az tengerszint emelkedésével kapcsolatban.

A műhold félévnyi pályakalibrálás és az eddigi fő óceánfigyelő műholdnak számító Jason-3 adataival történő összeszinkronizálás után most végre elkezdte szolgáltatni az adatokat.

A kezdeti adatok azt mutatják, hogy Sentinel 6B egy csodás eszköz, amely sokat segít majd a tengeri és az időjárás előrejelzések pontosságának javításában.

–mondta Eric Leuliette, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal tudósa

Ahogy a NASA honlapján olvasható közleményből kiderül, az óceánok nyelik el a légkör által csapdába ejtett hő 90%-át. Ez a hőmennyiség ráadásul folyamatosan emelkedik az üvegházhatás fokozódása miatt.

Részben ez okozza a tengerszint emelkedést is, ugyanis a hőtágulás nyomán a tengervíz térfogata megnő. A tudósok szerint ez az emelkedés nagyjából egyharmadáért felelős, míg a maradékot a gleccserekből és jégtakarókból származó olvadékvíz adja.

A folyamat monitorozása hozzásegítheti a kutatókat az óceáni áramlatok jobb megértéséhez és pontosabb meteorológiai előrejelzések készítéséhez is, például jobban meg lehet majd becsülni a hurrikánok erejét.

A műhold adataiból a tudósok azt is szeretnék majd megtudni, hogy az éghajlatváltozás milyen tempóban emeli a tengerszintet, és hogy ez milyen hatást gyakorol majd az emberiségre. Mint írják, ennek megállapításához hosszútávú adatgyűjtésre van szükség.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon