A melegben végzett munka veszélyei
A melegben végzett munka veszélyei

A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint, a hirtelen jött nagy meleg, a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de különösképpen megterhelően hat a fizikai munkát végzők szervezetére. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a ruházat, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. Hőséghullámok idején a munkavégzés még fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre. A tartósan meleg környezeti hőmérséklet és a fizikai munka a szervezetben pedig többlethőtermelést okoz, ami megnöveli a hőártalmak – például hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta – kialakulásának kockázatát.

A magas hőmérsékletű munkahelyi környezetben végzett munka – a szükséges megelőző intézkedések hiányában – a szellemi éberség alacsonyabb szintjével, csökkenő mértékű elővigyázatossággal és fizikai teljesítőképességgel járhat együtt. A szabadban dolgozók számára különösen nagy az egészségi és biztonsági kockázat. A munkahelyi meleg klímakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést, és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére – hívják fel a figyelmet.

A munkavédelmi előírások alapján a munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 Celsius-fok (K)EH értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta.

A közlemény kitér arra is, hogy a melegnek minősülő munkahelyeken a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben megfelelő hőmérsékletű (14-16 Celsius-fokos) ivóvizet kell biztosítani. Zárt téri munkahelyen, ha az melegnek minősül, óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell alkalmazni. Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy kerüljék az alkoholt, továbbá a magas koffein és cukor tartalmú italokat.

A számos tanácsot tartalmazó ismertetőben felhívják a figyelmet arra is, hogy bármilyen kapcsolódó kérdéssel segít a minisztérium által működtetett munkavédelmi tanácsadás, a munkavedelem-info@ngm.gov.hu. mailcímen, illetve a 06-80/204-292 zöld számon, amely kedden és csütörtökön hívható 8:30 és 16:00 óra között.

A tudományos élet hazai és külföldi képviselői a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is részt vettek. Az egészségmegőrzéssel kapcsolatban számos előadás és értékes tanács hangzott el, felhívva a figyelmet a természet adta gyógymódok rendszeres alkalmazására.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Fotó: Canva

search icon