Narválszarvakból olvasható ki a klímaváltozás szomorú krónikája

Narválszarvakból olvasható ki a klímaváltozás szomorú krónikája
Narválszarvakból olvasható ki a klímaváltozás szomorú krónikája

Kanadai kutatók 1962 és 2010 között begyűjtött 10 narválagyar vizsgálatával meghatározták, hogy a klímaváltozás milyen hatást gyakorol az állatok életmódjára és a környezetükre.

A McGill Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint a narválok szervezetében egyre több higany található, amelyért a környezetszennyezés mellett az állatok változó étkezési szokása okolható. Ez mögött pedig nem más húzódik meg, mint a klímaváltozás.

Az agyarak elemzése alapján nagyjából az 1990-es évekig az északi vizekre jellemző zsákmányállatokat ejtették a narválok, azóta viszont a jég olvadásával és a melegedő környezettel együtt egyre többször kerültek fel az állatok étlapjára a melegebb vizeket kedvelő halak, ezek teste pedig több higanyt tartalmaz.

A változás egyébként a 2000-es évekig nem volt túlságosan gyors, akkor viszont ugrásszerűen megnőtt az állatok szervezetében a higanykoncentráció.

A sarkvidéket érintő változásoknak egyébként is nagy vesztese a narvál. A legészakibb cetfaj számára az eltűnő jégtáblák korábban fontos menedéket nyújtottak a rájuk vadászó kardszárnyú delfinek elől, ezek híján azonban jóval védtelenebb a ragadozók ellen. Ráadásul a még meglévő jégtáblák sokszor szokatlan méretük miatt néha az állatok fulladását is okozhatja.

A mostani felfedezés jelentősége egyébként azért különösen fontos, mert a narválagyarak vizsgálatával megalapozott következtetéseket lehet levonni az északi vizek múltbéli életét illetően. Mivel a narválszarvat mindig is nagy becsben tartották, világszerte számos múzeum gyűjteményében találhatók meg régi példányok.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon