Ökoszisztéma-szolgáltatások
Ökoszisztéma-szolgáltatások

Az ökoszisztéma-szolgáltatások a természet által az emberek számára nyújtott adottságok. Ezek lehetnek közvetlenek vagy közvetettek, kicsik vagy nagyok. Ezen adottságok közé tartozik többek között az élelmiszer, az édesvíz, a szénmegkötés és -tárolás, a talajképződés, a tápanyagciklus, ugyanakkor ezek a szolgáltatások rekreációs, kulturális és szellemi előnyöket is nyújtanak.

A Millennium Ecosystem Assessment (MA) az ökoszisztéma-szolgáltatások négy fő kategóriáját határozta meg: az ellátót, a szabályozót, a támogatót és a kulturálisat.

Az ökoszisztéma-szolgáltatásokról kicsit részletesebben, példákkal

Ellátó szolgáltatások: Az ivóvíz és az olyan élelmek, mint a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonafélék, a halak és a vadon élő állatok az ökoszisztémák közvetlen termékeiként állnak az emberek rendelkezésére. Az édesvíz és az élelem mellett az ökoszisztémák nagyon sokféle egyéb anyagot is kínálnak. Többek között a ruházkodáshoz, az építőiparhoz, az üzemanyagokhoz; beleértve a fát, a bioüzemanyagokat, a növényi olajokat, amelyek közvetlenül vadon élő és termesztett növényfajokból származnak. Emellett az ökoszisztémák számos növényt biztosítanak, amelyeket az emberek egyrészt hagyományos gyógyszerként használnak fel, másrészt nyersanyagot jelentenek a gyógyszeripar számára. Így minden ökoszisztéma voltaképpen potenciális gyógyászati erőforrás is.

Szabályozó szolgáltatások: Az egyik legjellemzőbb ilyen jellegű szolgáltatás a szénmegkötés és -tárolás. Az ökoszisztémák az üvegházhatású gázok tárolásával és megkötésével szabályozzák a globális éghajlatot. A fák és más növények növekedése szén-dioxidot von el a légkörből, a növények a szenet a szöveteikben megkötik. Egy másik jelentős szolgáltatás a szélsőséges események mérséklése, mint például a viharok, az árvizek, a cunamik stb. Az ökoszisztémák, az élő szervezetek puffereket hoznak létre a természeti katasztrófákkal szemben, ezáltal mérséklik a lehetséges károkat. A korallzátonyok és a mangroveerdők például segítenek megvédeni a partvidéket a viharkároktól.

Támogató szolgáltatások: Ilyen szolgáltatás például a talajképzés, amely elengedhetetlen a szárazföldi ökoszisztémák létéhez. Támogató szolgáltatásnak minősül még a tápanyagkörforgás, a víz körforgása, a légköri oxigén előállítása stb.

Kulturális szolgáltatások: Az ökoszisztémák, a természeti tájak és a biodiverzitás az egyes kultúrák, művészetek, és egyre inkább a tudomány számára is inspirációt jelentenek. Ez így van már ősidőktől fogva, gondoljunk csak arra, hogy az ősember, az ősi civilizációk a barlangfalakra rajzolták az állatok, növények és időjárási minták képeit! Ugyanakkor az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség fontos szerepet játszik a turisztikai szektorban is, ami jelentős gazdasági előnyökkel jár, és számos ország számára létfontosságú bevételi forrás. Vagy például a zöldövezetben a séta és a sportolás nemcsak a testmozgás megfelelő formája, hanem az emberek kikapcsolódását is szolgálja. Az erdős ökoszisztémáknak a mentális és a fizikai egészség megőrzésében játszott szerepe egyre jobban felértékelődik, ezt példázza az erdőfürdőzés.

További szócikkek
search icon