Átadták a megújult Pásztormúzeumot a Hortobágyi Nemzeti Parkban
Átadták a megújult Pásztormúzeumot a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A látogatók számára is megnyílt a megújult Pásztormúzeum a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

A nemzeti park igazgatóságok arra a természeti és táji környezetre vigyáznak, amelyekről a hétköznapi emberek azt mondják, ez a mi hazánk. Ez az a jellegzetes magyar táj, amelyhez az identitásunk kapcsolódik, amiben felnőttünk, szeretünk, és amit tovább szeretnénk adni a jövő generációnak – hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban az utóbbi időben komoly ökoturisztikai infrastruktúra-hálózatot építettek ki. A park területén két nagy látogatóközpont, 15 tematikus bemutatóhely, két szálláshely, egy természetiskola, egy tájház, egy arborétum és 11 tanösvény található. A madárvilág mellett olyan különlegességeket is bemutat a park, mint az őstulok és az eurázsiai vadló, utóbbi 2200-as világállományából 300-at tartanak itt.

A Világörökségünk – a Puszta elnevezésű pályázat keretében megújult többek között a csárdakert, a látogatóközpont és a vásártér, a fejlesztés utolsó eleme pedig a Pásztormúzeum átadása. Az épület visszakapta egykori önmagát, kinézetét, belül pedig egy 21. századi látogatói igényt kielégítő interaktív kiállítás látható VR és 4D elemekkel – mondta el az államtitkár.

A nemzeti parkok feladata túlmutat a védett fajok, élőhelyek védelmén, egyre nagyobb hangsúlyt kap a jellegzetes magyar tájak bemutatása. A társadalmi igények, a pihenési szokások megváltoztak – mondta, kiemelve: a magyar nemzeti parkok a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei, mintegy 700 ökoturisztikai létesítményt tartanak nyilván Magyarországon, ezek felét ma már valamely nemzeti park igazgatóság üzemelteti. Országosan 1,6 millió regisztrált látogatót fogadtak a bemutatóhelyeken, 1000 kilométer hosszú tanösvény-hálózattal, 1000 fős szálláshellyel rendelkeznek és az infrastruktúra-hálózatot igyekeznek a 21. századi igényekhez szabni.

Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség stratégiai főosztályvezetője elmondta: a Hortobágy éppen 25 éve lett az UNESCO Világörökség része kultúrtáj kategóriában, így rangjához méltó születésnapi ajándékot kapott a mintegy 3 milliárd forint összértékű fejlesztéssel. Megszépült az ikonikus Pásztormúzeum, az egykori Körszín helyén korszerű látogatóközpont született, és otthont kapott a Tourinform iroda is.

A park valamennyi meghatározó attrakciója megújult és egységes arculatot kapott, további élményekkel bővült a pusztai állatpark, a lovascentrum négy évszakossá fejlődött, a kiserdő területén pedig új kalandpark létesült. Mostantól az idelátogatók érdeklődésének megfelelően tudják bemutatni az unikális világörökségi kincset. A Hortobágy egész évben vonzó, minőségi időtöltést kínál a turistáknak, kiváltképpen pedig a gyermekes családoknak.

Természeti kincseink védelme és fejlesztése a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Hortobágyi Nemzeti Park)

Fotó: Pixabay

search icon