Minden futó és bringás evett már ilyen rovart

Minden futó és bringás evett már ilyen rovart
Minden futó és bringás evett már ilyen rovart

A nyári időszakban nem ritka, hogy szabadtéri sportolásunk alkalmával a szánkba vagy a szemünkbe repül egy-egy rovar. Egyik sem kellemes élmény, de van közöttük egy olyan kis élőlény, amely aprócska mérete ellenére borzasztóan keserű, a szemet pedig irgalmatlanul csípi.

Elég sokszor volt „szerencsém” futás közben ezekkel a picike fekete rovarokkal közelebbről megismerkedni, éppen ezért már régóta foglalkoztatott a kérdés, hogy vajon pontosan milyen lény lehet az, amely ennyire markáns ízzel védekezik (persze hiába) a gyomorsavban való szétmaródás vagy a könnybe fulladás ellen.

Repkedő levéltetvek?

Mivel az alapos kutatómunka ellenére sem találtam meg kérdésemre a választ, megkérdeztem Kántás Zoltán kollégámat, hogy esetleg neki van-e rá valami ötlete. Ő is utánajárt a témának, és arra jutottunk, hogy nagy valószínűséggel szárnyas levéltetvekről lehet szó.

A levéltetvek világszerte több mint 4000 fajt számlálnak, melyek közül hazánkban 70 szívogatja a különböző növények nedveit. És bár legtöbbször a szárnyatlan verzióikkal találkozunk a fáink, zöldségeink és virágaink levelein, bizony, van szárnyas változatuk is.

A levegőben terjednek

Az áttelelő példányok tavasszal előbújva létrehozzák a szárnyas nemzedéket, amelyek így könnyedén szétterjednek szerte a környéken. Ezek a röpképes egyedek pedig, miután megtelepedtek egy-egy növényen, szépen létrehozzák a sok-sok szárnyatlan nemzedéket.

A repkedő példányokkal gyűlhet meg a bajunk sportolás közben, sőt, néha olyan tömegekben rajzanak akár a város közepén is, ami rendkívül zavaró lehet gyalogos vagy biciklis közlekedés közben.

Fotó: Canva

Így védekezhetsz ellenük

Intenzív sportolás közben nem igazán lehet csupán orrlégzéssel megfelelő mennyiségű oxigénhez jutni, így sajnos megvan rá az esély, hogy bejut a szájüregünkbe egy-egy szárnyas levéltetű (vagy valamilyen más rovar). Megfelelő színű öltözékben azonban kevésbé leszünk kívánatosak. A levéltetveket vonzza a sárga szín, érdemes tehát mellőzni az ilyen ruhákat. Szemünk védelmében pedig igen jó szolgálatot tehet egy kényelmes napszemüveg.

Nem biztos a megoldás

Tekintettel arra, hogy akár a véletlenszerűen elfogyasztott, akár a szemből nagy nehezen kipislogott és kikönnyezett rovart igen nehéz vizsgálat alá vetni, egyáltalán nem biztos, hogy valóban szárnyas levéltetvekről van szó. Ha valaki esetleg pontosan be tudja azonosítani a szóban forgó élőlényt, örömmel várjunk a véleményét!

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon